Hatos, nyolcas, tízes pozíció …

… amit tudnod kell a futball hagyományos mezszámainak jelentőségéről.
Egy csapatban a mezszámok meghatározzák egy-egy játékos posztját. A mai futball eltávolodott ettől az eredeti számozástól, de nézzük a klasszikus számokat, amit időnként nyilatkozatokban emlegetnek az edzők:

1-es mez ~ ezt a klubok tradicionálisan az első számú kapusnak tartják fenn, és szinte soha nem adják oda mezőnyjátékosoknak.
2-es mez ~ a jobbhátvédek kapják általában ezt a mezt.
3-as mez ~ szintén a védőknek van fenntartva, a balhátvédeknek.
4-es mez ~ a középső védők vagy a védekező középpályások kapják.
5-ös mez ~ jellemzően középhátvédek viselik.
6-os mez ~ sokszor középhátvédek hátán díszeleg, de az utóbbi időben a védekező középpályások is egyre többször gyarapítják a hatosok táborát.
7-es mez ~ a szélsőké és az árnyékékeké, bár van néhány példa legendás középcsatárokra, akik ezt a számot viselték.
8-as mez ~ nem olyan ikonikus, mint a 7-es, a 9-es vagy a 10-es, de ennek ellenére súlya van. Általában gólerős középpályások hordják, akik egyúttal gólpasszokkal is kiszolgálják csapattársaikat.
9-es mez ~ általában középcsatárnak adják.
10-es mez ~ hagyományosan a csapat játékmestere vagy támadó-középpályása kapja. Ez egy olyan szám, amelyet nem szabad félvállról venni, s amelyet a játékosnak ki kell érdemelnie. A játékmester jellemzően az a futballista, aki éles látásával, játéktudatával, pontos passzaival, technikai tudásával és képességével, amellyel olvasni tudja a játékot, meghatározza a támadások alapját.
11-es mez ~ többnyire a balszélsők hordják.
s s s s s s s s  s s s s s s s s s s s s s s _______________________________________
s s s s s s s s  s s s s s s s s s s s s s forrás, bővebben: https://www.goal.com

A fenti mezszámok az eredetiek, de a foci annyira megváltozott, hogy ezeknek a posztoknak egy részét már nem a klasszikus módon alkalmazzák a csapatok. Gyakran előfordul például, hogy a két szélső védő felfut a támadással, ilyenkor ideiglenesen középről lének vissza helyére, őt pótolni a védelembe szükség esetén. Ez csak egy lehetőség, de a mai fociban számtalan játékvariáció létezik, így a számok elvesztették jelentőségüket.

Várható tavaszi keretünkben nagyon kevesen használják a klasszikus számokat:

Ez nem az egyedüli felállási lehetőség, de mint látjuk nagyon kevesen játszanak a klasszikus mezszámmal. Természetesen amíg Tóth Barna itt van addig ő Pálesz ‘váltótársa’.


Végül egy kis történelem. Ide klikkelve megnézhetitek melyik mezszámot kik viselték az élvonalban szereplő KTE-ben.

3 hozzászólás “Hatos, nyolcas, tízes pozíció …” bejegyzéshez

  1. Az én hagyományos mezszámaim posztokra vetítve.
    1. Kapus, aki csak fekete mezben védhet.
    2. Jobbhátvéd
    3. Középhátvéd
    4. Balhátvéd
    5. Jobbhalf
    6. Balhalf
    7. Jobbszélső
    8. Jobbösszekötő
    9. Középcsatár
    10.Balösszekötő
    11.Balszélső
    Ma már egészen más a helyzet, az értékelésekben talán legtöbbet a klasszikus nyolcas feladatát emelik ki.
    Megjegyzem, megyénkből származó Albert Flóri – máig egyedüli magyarként – klasszikus kilencessel nyerte el az ARANYLABDÁT! Mit mondjak, nincs túl menedzselve.
    A klasszikus zöld nyolcasra rajongással gondolok. Kár, hogy Varga Zoli nem futotta be a tehetségéhez illő pályát.Nemzetközi szinten, játékosként, szakemberként nálam a narancssárga 14-es a nyerő. Johan Cruyffot nem lesz könnyű megelőzni.
    Ami csapatunkat illeti, számozás ide vagy oda a rajtot már nagyon várom. Főleg azért, mert Tóth kiesésével nagy taktikai és sebességrobbanást remélek. Tavasszal a KTE-t kevesen tudják megállítani. Kérdés, az iramjátékot miként alkalmazzuk.

    1. 44 évvel (és ugyanannyi kilóval) ezelőtt ötös számmal a sokad-osztályban beállós, söprögető voltam a 2-3-4 -es védővonal előtt. 🙂
      Neked ismerős lesz utolsó edzőm neve: Kertész Karcsi bácsi.

  2. Gondolom a klasszikus hatosban aprítottad a csatárokat. Karcsi bácsinak nemcsak neve ismerős, időnként összefutunk és jókat szakmázunk. Még mindig fáradhatatlan. Ilyen foci őrült szakembereket kellene a szövetségnek magas kitüntetésre felterjeszteni. Nem hiszem, hogy kategóriájában /hátsó füves/ országosan valaki überelni tudja.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.