Vendégposzt

Nagy örömünkre más is kedvet érez a KTE-vel kapcsolatos számolgatásokhoz,
gondolatainak másokkal történő megosztásához. Biztatunk másokat is hasonlóra!
Lentebb T. Bence számvetését látjátok:


A téli szünet kérdése ez volt: Lesújt-e a matek a Kecskemétre?
A kérdést a tavasz első KTE meccse előtt tette fel az nb1.hu újságírója.
Úgy tűnt teljes joggal, hiszen a cikkben ismertetett statisztikák alapján a Kecskemét eredményessége messze túlszárnyalta a realitást. A kérdésre azóta már tudjuk a választ: a matek nem sújtott le.  De miért nem?

Az alábbi pár grafikonnal közelebb juthatunk a válaszhoz. Az első ábrán látható, hogyan sikerült a KTE-nek dominálnia a mérkőzésein az idény során. A dominanciát a labdabirtoklás, lövések, xG (várható gól) és veszélyes támadások statisztikai adatok felhasználásával szemléltetem grafikusan. Konkrét számokat nem jelölök, cél inkább a tendencia érzékeltetése. /klikk a képre a nagyításhoz/

*a második fordulóban lejátszott DVSC-KTE mérkőzésről nincs adatom (de meg merem kockáztatni, hogy a DVSC dominált)

Megfigyelhető, hogy a bajnokság első körében egyedül az azt záró Várda elleni mérkőzésen sikerült kis mértékben dominálni, aminek fényében nem kis bravúr az összegyűjtött 20 pont. A második körben 3 mérkőzést (DVSC, ZTE, FTC) leszámítva már szorosabb mérkőzéseket játszott a KTE a statisztika szerint, valamint az első komolyan domináltat is az Újpest ellen. Ekkor 16 pontot szerzett a csapat, tehát kevesebbet, mint az első harmadban. A harmadik körben pedig már azt láthatjuk, hogy a mérkőzések többségén, ha kis mértékben is, de tudott dominálni a Kecskemét, ami az első körhöz képest óriási változást jelent, és 21 pont megszerzéséhez volt elég. A körönkénti változást jobban szemléltetendő ez a grafikon a körök adatait összesítve mutatja be.

Azt, hogy melyik csapat dominál egy adott mérkőzésen, sok tényező befolyásolhatja. Természetesen a legfontosabb a két csapat közti képességbeli különbség egyéni és csapatszinten egyaránt. Ezt torzítja a konkrét meccstaktika, a mérkőzés eredményének alakulása, a bevethető játékosok, a csapatok motivációja stb. Egy szezonnyi mérkőzést vizsgálva azonban már lehet következtetéseket levonni, hogy milyen irányba tart egy csapat. A KTE esetében az látszik, hogy a matek azért nem sújtott le tavasszal, mert a statisztikailag reális és a valós eredmények közötti szakadék eltűnt, vagyis ami maradt, onnan már le mernék ugrani. Még tavasszal is beszélhetünk a statisztika túlteljesítésről, de az már nem a fenntarthatatlan irreális kategóriába tartozik.

Ha nem a dominanciát nézzük, hanem csak tisztán az xG-t, ott szintén látható, hogyan tűnt el az a bizonyos szakadék őszről tavaszra. A KTE szezonvégi gólkülönbsége +16 lett, ha az xG-t nézzük -8, -9 lett volna reális, ez 24-25 gólnyi különbség, ami nagyon nagy túlteljesítést jelent. Az említett 24-25 gólnyi különbség a következő körönként produkált eltérésekből jött össze: 1. kör: 17-18 gólnyi túlteljesítés, 2. kör: 4 gólnyi túlteljesítés, 3 kör: 3 gólnyi túlteljesítés a gólkülönbségben.

Az ősz és a tavasz közti különbséget a meccseket nézve is érezhették a KTE szurkolók. Én például ősszel tövig rágtam a körmöm, hogy megtartsuk a megszerzett előnyt, és megússzuk az ellenfél támadásait. Tavasszal már nem izgultam annyit hasonló helyzetben, mert tudtak újabb gólt rárúgni a srácok a meglévő vezetésre, vagy sokkal kisebb nyomás alá kerülve tudták tartani az eredményt, tehát tavasszal újra használtam körömcsipeszt. 🙂 

A másik árulkodó jel, ami a statisztikák ismerete nélkül is arra engedett következtetni, hogy tavasszal már nem csak a pontok gyűjtése volt kiemelkedő Kecskeméten, hanem valamilyen objektívebb minőségi javulásnak is történnie kellett, ahogyan megváltoztak a fogadóirodák odds-ai. Egyre több meccsen a KTE lett az esélyes, és ha ők így áraznak, ott már több van a háttérben, mint a szerencse, komoly modellek és szakemberek, akik nem csak a tabellát nézik.

Végezetül érdekességképpen (és azért mert dolgoztam vele) az első grafikon átstrukturálva, az ellenfelek szerint csoportosítva. /klikk a képre a nagyításhoz/

*a második fordulóban lejátszott DVSC-KTE mérkőzésről nincs adatom (de meg merem kockáztatni, hogy a DVSC dominált)

Kívánom, hogy a grafikonokon látható fejlődés töretlen maradjon a következő szezonban is. Ha ez megvalósul, biztosan nem a kiesés elkerüléséért kell majd küzdenie a KTE-nek.