A fiatalszabályról

Talán nem mindenki tudja egészen pontosan mi is ez, csak annyit, hogy komoly pénzek függnek tőle. Nézzük miről is van szó, és számolgassunk, hogy mi ki tudjuk-e majd használni maximálisan ezt a lehetőséget.

Az MLSZ a korábbi években majdnem 500 millió forintot adott a kluboknak működésük támogatására, ezért cserébe nem kért szinte semmit. Ezt átalakították, feltételekhez kötötték. Már régen morfondíroztak hogyan tudnák a klubokat rávenni több magyar játékos szerepeltetésére és fiatalok beépítésére. Megtiltani, korlátozni nem lehet külföldi állampolgárok alkalmazását, azt viszont semmilyen törvény nem tiltja, hogy jutalmazzák, ha valaki megfelelő számú magyar játékost szerepeltet. A fiatalok beépítése és a több magyar szerepeltetésére kidolgoztak egy ösztönzési módszert, ami leegyszerűsítve így néz  ki:
~ meccsenként átlagosan legalább egy olyan fiatalnak 45 percig pályán kell lennie, aki a bajnokság indulásának naptári évében tölti 20. évét (jelen esetben 2002-es születésű), vagy ennél fiatalabb, és
~ átlagosan minimálisan 5 magyar nemzetiségű játékosnak végig pályán kell lenni, tehát kell 5×90×33 összes magyar játékperc.

A fiatalperc kötelező, ha nincs meg a végére a 45×33 összes fiatal-játékperc, akkor az elérhető maximális 325 millió felének csak arányos része jár. Magyar játékos viszont kiváltható fiatallal, sőt a fiatalperc tízszer többet ér, vagyis ha egy csapat mondjuk minden meccsen csak egy fiatalt végig pályán szerepeltet akkor akár az összes többi játékos lehet külföldi állampolgár is, így is elérheti a maximális ösztönzőprémiumot. Erre példa Kisvárda, ahol rengeteg a külföldi, nyáron ezért hozták oda a fiatal kapust, aki majdnem minden meccsen védett eddig. Megérte nekik, vagy sem, az a végére kiderül …..

Nézzük akkor hol tartunk mi. Legkisebb költségvetésű klubként nem lényegtelen szempont, hogy időarányosan hol tartunk most, meg fogjuk-e kapni a végén a 325 millió forintot?
Két ‘fiatalunk’ van, akik ebben a bajnokságban eddig pályára léptek, mindketten 2002-es születésűek. Katona Bálint eddig 1376 perc + Horváth Krisztofer KTE színeiben eddig 384 perc = 1760 perc (info: hlsz.hu). Az MLSZ által elvárt 45×33=1485 perc, tehát ezt már teljesítettük. Másik, hogy minimum 5 magyarnak végig pályán lell lenni. Keretünkben összesen két külföldi játékos van, közülük Rhjaskó kettős állampolgár, ő magyarnak számít a pontszámítás szempontjából. Ha nem így lenne akkor se lenne gond, mert nálunk akkor is lenne minimum 9 magyar mindig pályán, így ez is kipipálva. Matekozni, számolgatni tehát nem kell már, csak játszani úgy, mint eddig. Készülni kell a következő évre és keresni egy, vagy több újabb tehetséges fiatalt, mert mostani fiatal gólvágóinkra ilyen szempontból már a következő bajnokságban biztos nem számíthatunk, de nagyon reméljük góljaikra igen!