Év eleji tervezgetés …

A felkészülési időszaknak vége, edzőmeccseken túl vagyunk, tekintsünk kicsit előre.
A kövesdi, újpesti, kispesti és angyalföldi csapatoknak majdnem annyira eredményes tavaszt kellene produkálniuk, mint amilyenre nekünk az ősszünk sikerült, nekük viszont annál kevesebb is elég, mint amit ők teljesítettek eddig.
Megnézzük a korábbi években mennyi pont kellett a bentmaradáshoz, mennyit kell még szereznünk, hogyan alakult át keretünk. Először számolgatunk kicsit …

Nyolcadik éve 12 csapatos az élvonalbeli bajnokság, így az előző hét teljes évet már össze lehet egymással hasonlítani: mikor mennyi pont kellett az egyes helyezésekhez, hány pont kellett az élvonalbeli tagság megőrzéséhez.

Mint látjuk egy kivételtől eltekintve 38 pont elég volt a 10. helyhez, a 2019-2020-as év volt az, amikor 39-nél több kellett. Akkor volt egy nagyon kevés pontot gyűjtő csapat és előtte 6-7 közel azonos. A kép alján a mostani pontszámokat látva inkább az 2017-2018-as év tűnik az ideihez hasonlónak, így most 38 pontnál kevesebb is elég lehet.
A hét év helyezési pontszámadatai mellett a bentmaradáshoz szükséges meccsenkénti pontszám (PPM) szerepel, lent a tabella jelenlegi eredményei, a 2022-2023-as sorban az eddig elért részeredmények lettek felszorozva egész évre.
A kép jobb szélén a korábbi hét éves élvonalbeli PPM és helyezés eredményeink szerepelnek.


A KTE most a második helyen áll, 16 meccsből 6 győzelemmel, 8 döntetlennel és két vereséggel, 26 pontot gyűjtve. Másfélszer ennyi ponttal már a számítások szerint következő évben is NB1-es lehet a csapat, tehát a minimális tervhez legalább feleannyi pontot kell begyűjteni, mint ősszel.

 

A tavasz 17 pillanata

A régi sorozat címe jut eszembe a csapatra váró meccsekről.
Mivel kupában már nem vagyunk érdekeltek csak erre a 17 pillanatra, 17 bajnoki meccsre kell koncentrálni.
A minimális cél biztos eléréséhez kell még tehát 13 pont, ami meccsekre átfordítva az őszi meccstendenciát lekövetve lehet mondjuk 3 győzelem, 4 döntelen és még 10 vereség is belefér.
Játszunk még oda-vissza a Fehérvárral, Pakssal, Honvéddal, Fradival, Újpesttel és a Kisvárdával, jön hozzánk még a Vasas, Kövesd, Zete, megyünk egyszer még Debrecenbe és Felcsútra.
Ezekből kellene összgyűjteni a szükséges pontokat.
Meg lesz az, meg kell, hogy legyen. 🙂

 

Távozók és érkezők

Jelentős játékosmozgás nem történt a csapatnál, ezért joggal bizakodhatunk a jó folytatásban.

Szabó Leventét visszarendelte klubja, jött helyette Horváth Krisztofer ‘gólfelelősnek’. Ő a másodosztályban Szegeden ontotta a gólokat, nyáron a Loki leigazolta, de nem sikerült beilleszkednie a hajdúsági csapatba. Szabó Istvánnak volt már alkalma nehezebb emberekkel (például Tököli, Lencse), így bízunk benne sikerül Krisztoferrel is megtalálnia a közös hangot.

A védelem bal széléről kiesett egy időre Zeke, reméljük legkésőbb március közepén, vagy április elején viszontláthatjuk a pályán. A másodosztályban Grünvald és a most kölcsönből visszatérő Hadaró jól megoldották ezen a poszton a feladatot, reméljük ennek a kettősnek tavasszal is sikerül kevés gólon tartani az ellenfelek támadóit.

Ságit a védelem jobb széléről elengedtük, Pejovics Danilo több játéklehetőség reményében Pécsre került kölcsönbe, ahol már az első edzőmeccsen góllal és gólpasszal mutatkozott be. A védelem közepének jobb oldalára érkezett Polyák Kristóf  (Szabó Alex posztriválisa/cserepartnere lehet) aki fiatal, tehetséges, ügyes, jó kötésű srácnak tűnik, persze fel kell még neki nőnie ehhez az osztályhoz. Kispestről igazoltuk, ne feledjük az onnan érkező játékosokkal eddig még mindig jól jártunk (Luki, Banó-Szabó).

Egyértelmű erősítés lehet a középpályára Nikitcher Tamás, akit Pécsről jött. Eddig eredményes volt az az elv, hogy nem levitézlett, kiöregedett NB1-es sztárocskákat hozunk, hanem tehetséges fiatalokat a másodosztályból, akiket fűt a tettvágy, bizonyítani akarják tudásukat. Tamás is ilyen játékosnak tűnik. Az edzőmeccsen látottak alapján jó barátságban van a labdával, a középpályán védekező és támadás-szervező feladatokkal is meg lehet majd bízni.

Profi szerződést kapott akadémiánkról érkező Győri Ábel  is, aki a védelemben jelenthet variációs lehetőséget.

 


Mint írásaimból kiderül optimista vagyok, de remélem realista is.

Realista abból a szempontból, hogy csapatunk szerintem nem lesz a bajnokság végén dobogós, talán még negyedik-ötödik se, viszont optimista abból a szempontból, hogy egyetlen percig sem lesz veszélyben a bentmaradásunk. Ez utóbbi nem csak a mi csapatunkba vetett hitem miatt írom, hanem realistaként szemlélem a többi 11 csapat teljesítményét is.

 

Hajrá lilák, hajrá Kecskemét, az első hazai meccsen le kell győzni a Fehérvárt!

 

 

3 hozzászólás “Év eleji tervezgetés …” bejegyzéshez

  1. 26 pont és hat győzelem az elmúlt hét évben csak egyszer ért volna dobogós helyezést a 16. forduló után 2017-2018-ban, akkor a harmadik helyre lett volna elég. Ötször negyedik helyet ért és egyszer (az előző bajnokságban) csak ötödik helyen állna a csapat ennyi ponttal. Kifejezetten nekünk kedvez az, hogy a Fradit követő csapatok sok pontot veszítenek.

  2. Szerintem a keret gyengült, sajnos nem volt vérfrissités, igazolások érdemben, sok jóra sajnos nem számitok az erőn felüli ősz után, de a bentmaradás szerintem meglesz.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.