Félévértékelő

Új módszerrel értékeljük az őszt. Mivel mi kezdetektől hátrafelé pislogunk a tabellán, a biztos bent maradást szem előtt tartva készültünk minden fordulóra. Megnézzük hogyan sikerült/sikerülhet a nyolcadik olyan év, amikor 12 csapatos az élvonal, a korábbi évek adatainak tükrében.

Megnéztük az előző hét évben hány pontot kellett gyűjteni a különböző helyezések eléréséért, hány pontot szereztek a kiesők, és az utánuk lévő PPM oszlopban az a szám szerepel, hogy átlagosan meccsenkénti hány pontot kellett adott évben szereznie annak aki bent maradt a tizedik helyen. A korábbi évek alatt ezek átlaga szerepel, majd a jelenlegi tabellasorrendben a csapat egész évre felszorzott adatai, vagyis az eddigi meccsenkénti pontszáma felszorozva 33-mal.
Mint látjuk egyszer 32 ponttal is bent lehetett maradni, egyszer 39 ponttal is ki lehetett esni, de általánosságban elmondható, hogy 37-38 ponttal bent lehet maradni, különösen ha kettőnél több csapat nagyon gyengén szerepel. Ez a kitétel most is áll, mivel négy gárda borotvaélen táncol: a Kövesd és a három nagy múltú fővárosi csapat található a tabella végén. Meccsenkénti egy pont kevés lesz a bent maradáshoz, tehát alaposan fel kell több csapatnak kötni tavasszal azt a bizonyost …

A két jobb széle másról szól, mégis van összefüggés a bal oldallal. Nem csak a 12 csapatos bajnokság tart hét éve, de mi is éppen ennyi ideig voltunk korábban NB1-esek, összehasonlításként a hét élvonalban töltött évünk meccsenként megszerzett pontátlagaink is láthatók a képen. Mint látjuk mindegyik korábbi évünkben bőven bent maradók lennénk most is, bár ez azt hiszem nem is volt kérdés senki számára. A KTE mindig stabil középcsapat volt. A piros négyzetek a korábbi évenkénti táblázati helyünket jelölik.

A következő kép a sorsolás és eredmények képe. Az első körben (első oszlop) pazar teljesítmény nyújtottunk: 20 pont 11 meccsből! Ez másfélszer jobb, mint amit a második körben sikerült eddig elérni, ahol öt meccsen hat pontot sikerült összeszedni. Ez a hat pont összejöhetett volna két győzelemből, és három kiábrándító vereségből is, de mi mindegyik meccsen végig pariban voltunk, győzelmi esélyünk volt mindegyik találkozón, de talán már az idényvégi fáradtság is kijött a csapaton, ezért csak egyszer tudtunk nyerni. Ennek ellenére még az utolsó öt meccses 1,2 pont/meccses átlagos éves teljesítménnyel is bent lehetett maradni korábban hétből hatszor.

Ezen a képen az eredmények, meccsek utáni helyezések mellett a tavaszi szombati meccsnapokon kívül láthatjuk, hogy ha eddigi teljesítményszázalékunkat tudnánk hozni (meccsenként 1,63 pont), akkor már március 18.-án elérhetnénk a bent maradáshoz szükséges 38 pontot. Természetesen akkor sincs vész, ha ez nem sikerül, még azután lesz 9 meccs korrigálásra.

2022 ősz  ≈  16 meccsből 6 győzelem, 8 döntetlen, két vereség = 26 pont.
A bent maradáshoz tavasszal már feleennyi pont is elég lenne, vagyis
2023 tavasz  ≈ 17 meccsből 3 győzelem, 4 döntetlen és beleférne 10 vereség is = 13 pont.

________________________________________________________________________
Biztos készül még több számvetés az őszről, ez csak az első volt a sorban.