Nyolcadik éve 12 csapatos a bajnokság az élvonalban, megnéztük hány pontot szereztek a jobb pozícióban lévő kiesők, a 11. helyezettek. Aki ennél többet szerzett bent maradt. 35,14 pont volt a jobbik kiesők átlagpontszáma, vagyis 36 ponttal ha ‘vékonyan’ is, de bent lehet maradni.

Számolgassunk tovább …

Hogyan számítsuk ki mennyi pontnak kellene lennie időarányosan, hogy a kiesővonal fölött érezhesse magát egy csapat? A minimál-tervhez szükséges fordulónkénti ~1,1-es pontot úgy a legegyszerűbb kiszámolni, hogy megnézzük hányadik körben vagyunk, ahhoz hozzáadjuk a lejátszott meccsek számát. Jelenleg tehát akinek a második körben 12 meccs után 14 pontja megvan, az időarányosan a vonal fölött van. A tabellára pillantva láthatjuk, hogy az élvonal fele a ponthatár alatt van, megy a körbeverés és pontvesztés rendesen, amiből az is gyanítható, hogy május végén közelebb lesz a harminc ponthoz a kiesési határ, mint a korábbi évek átlaga. Az élvonalbeli csapatoknak csak fele van a vonal fölött (!),  hat gárda (- a DVSC és a Honvéd 13-13 ponttal, a Fehérvár-Újpest-Mezőkövesd trió 12-12 ponttal és a Vasas 9 ponttal -) jelenleg potenciálisan kiesőjelölt!

Nagyon nem nyugodhat meg, nem dőlhet hátra a vonal fölött sem senki, mert eléggé szoros a tabella, 2-3 vereség és stabil dobogó-közeli pozícióból könnyen kiesőhelyen találhatja magát bármelyik csapat. Nekünk most ennél kicsit kedvezőbb a helyzetünk, mert legalább négy fordulós előnyünk van a kiesőhellyel szemben, mivel a 11. helyen állónak 12 pontot kellene szereznie, hogy megelőzzön minket. A legrosszabb forgatókönyvhöz persze kellene még az is, a következő négy meccsünket elveszítsük, és minden mögöttünk álló, és még nem kiesőhelyen lévő csapat is megtáltosodjon, és eszeveszett pontgyűjtésbe kezdjen.
Semmi okunk viszont az aggodalomra, mert -bár biztos lesznek még pontszegényebb időszakok is a KTE életében, de- látva a játékot/hozzáállást még az esetleges rosszabb periódusban sem szabad, hogy elveszítsük a bent maradásba vetett hitünket.