Ha van egy kis szerencsénk, végre valóban bemutatkozhatunk az NB1-ben, mert a Vasas elleni mérkőzés inkább csak a túlélésről szólt. Most azonban reménykedhetünk abban, hogy talán végre a támadójátékunkból is láthatunk majd valamit egy olyan Debrecen ellen, amely még nincs kész, de biztosan három ponttal számol ellenünk.

Ősszel megleptük a Debrecent a kupában. Egy másik Debrecent, egy másik KTE. (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

 

Múlt héten vegyes érzésekkel hagyhattuk ott a Széktóit: bár a Vasas elleni döntetlen nem rossz eredmény, de ott motoszkál az emberben a “mi lett volna, ha?” érzés. Ha Pátkait kiszórják, ha nem emberhátrányban játsszuk a meccs nagy részét, stb. Debrecenben azonban a kezdősípszó pillanatában megint 11-en leszünk a pályán és reménykedhetünk, hogy a srácok nem csak a labda nélküli készségeiket mutatják meg nekünk. Fontos, hogy nem vereséggel indítottunk és mivel két mérkőzés már egy kisebbfajta sorozat, jó lenne ebből sorozatot építeni. A Loki ebben a mezőnyben, főleg a szezon elején még azon csapatok közé tartozik, amelyek foghatóak lehetnek, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy idén nem lesz olyan mérkőzés, amelyen a Kecskemét abszolút esélyesként lép pályára az élvonalban.

 

Statisztika

A Loki hozzánk hasonlóan döntetlennel kezdte az idényt, ami Várdán abszolút nem rossz eredmény. Elég sokáig tűnt úgy, hogy a szűkös vereségbe szaladnak bele, de a végén jött a horror: Dzsudzsák egyenlített, két percre rá megint hátrányba kerültek és Bárány a hosszabbításban mentett pontot. A statisztikák alapján kiegyenlített meccset játszott a Debrecen, de sokáig nem voltak képesek igazán helyzetbe kerülni, csak a meccs végére tudtak veszélyt teremteni. A tavalyi szezon végén három ponttal tudtak a kiesőzóna fölé kerülni a piros-fehérek és egyelőre az első meccsük sem azt mutatta, hogy sétagalopp lenne az idei szezonjuk, de Janeiroval biztosan más játékot játszanak majd, mint Carrilloval. A KTE inkább birkózós, mint szép meccset játszott a Vasassal és összességében bravúr, hogy emberhátrányban is három kaput eltaláló lövésen tudta tartani a piros-kékeket, de támadóoldalon teljesen elfogyott a szufla: Tóth Barna és Banó-Szabó átlövésén kívül, csak Nagy Krisztián tudott kaput eltaláló lövést felmutatni. A két csapat egymás elleni mérlege a kezdeti kiegyensúlyozottságot követően elég egyoldalúra sikeredett: 9 Loki-győzelem és 2 döntetlen mellett, csak háromszor tudtunk nyerni a Debrecen ellen és egyszer sem Debrecenben. Valamikor mindent ki kell próbálni…

 

Összeállítások

Debreceni részről szinte egészen biztosan lesz változás a Kisvárda elleni meccshez képest: Gróf Dávid sérülése miatt hamar bemutatkozhat a napokban szerződtetett Megyeri Balázs. Az előtte álló védelem nem villogott a hétvégén, de nagy változások talán nem lesznek. A balhátvéd poszt lehet kérdőjeles, hiszen Várdán Manriquet a félidőben lecserélték, a helyére álló Sana viszont nem volt meggyőző, így könnyen előfordulhat, hogy Ferenczi a kezdőben találja magát. A középpályán Dzsudzsák helye biztos, mellette megint Varga lehet a szűrő ember, míg elől Bárány Donát a kezdőbe kerülhet a hétvégi gólját követően. Kecskeméti oldalon Varga Bence helye biztosnak tűnik a kapuban és a védelem közepe is meggyőzően dolgozott a Vasas ellen. A két szélen adódhat változás: bal oldalon, ha egészséges, Zeke akár válthatja is Grünvaldot, a jobb oldalon pedig kényszerből kell változtatni Sági eltiltása miatt. Itt Buna, Tóth Dávid és Katona Máté a meglehetősen bőséges választék, én Katona Mátéra tippelek (bár az egészségi állapotával nem vagyok tisztában). A középpályán védekezésben jól működött Vágó, Szuhodovszki és Katona Bálint is, komoly oka nincs Szabó Istvánnak változtatni, esetleg Banó-Szabó vagy Nagy Krisztián bekerülhet a rotáció végett, de nem sürgető változtatni. Elől Tóth Barna helye biztos lehet, a kérdés, hogy Djuranovics milyen állapotban van. Ha egészséges, valószínűleg kezdeni fog, ha viszont nem, az egy érdekes helyzetet teremthet: vagy két magas centerrel támadunk (Tóth Barna és Szabó Levente) vagy variálni kényszerül Szabó István és például Katona Bálintot küldi fel Barna mellé és a középpályára hoz egy új embert.

Kulcsemberek

Hazai oldalon az előző mérkőzésre tekintve Dzsudzsák Balázs könnyedén kulcsemberré válhat. Dzsu már nem az a játékos, aki az emlékeinkben él, nem fut el gyorsan a szélen, sőt a szélen többnyire sehogy sem fut. Ellenben a középpálya közepére behúzódva még mindig veszélyes fegyver az a rúgótechnika, amivel rendelkezik. A Várda ellen gyakorlatilag ő húzta fel a mélyből a csapatot, ő diktálta a tempót, ő adott hitet a csapatnak, talán nem túlzás azt állítani, hogy nélküle nem lett volna esélye a pontszerzésre a Debrecennek. Hazai pályán ugyanígy kulcstényező lehet a játéka a KTE ellen. Éppen ebből kifolyólag egyáltalán nem mindegy, hogy Dzsudzsáknak milyen teret hagy a középpályás védekezésünk. Ilyen megközelítésben pedig kulcsemberré léphet elő Nagy Krisztián (ha kezdeni fog), de talán még inkább Vágó Levente. A csapatkapitány igazi régi vágású, keménykötésű középpályás, aki ahelyett, hogy a az ujja hegyén pörgetné a tányérokat, kiviszi a szemetet. Levi csíp, rúg, harap, ütközik, becsúszik és egyetlen pillanatra sem hagyja magát. Ez a pitbull mentalitás pedig fontos lesz akkor, amikor az a kérdés, hogy vajon a magyar mezőnynél több fokkal gyorsabb gondolkodású bajnokságokban szocializálódott Dzsudzsáknak mennyi ideje döntéseket hozni. Akárki is veszi kezelésbe Dzsut, fárasztó meccse lesz.

Vágó már az őszi kupameccsen is bemutatkozott a debrecenieknek. Erre a keménységre számíthatnak most is. (fotó: Debreceni VSC – dvsc.hu)

 

Amire érdemes figyelni

A fent már említett középpályás védekezésen kívül arra, hogy Szabó István hogyan oldja meg a támadófeladatokat. A Vasas ellen ebből keveset láttunk, ráadásul Djuranovics – bár komoly sérülése nincs – kérdéses, hogy igényel-e pihentetést. Tóth Barna helye valószínűleg nem kérdéses, de ha nincs a montenegrói, Szabó Levente egészen más stílusú csatár. Vajon egy ilyen helyzetben Szabó a játékosok legjobb posztjához vagy a taktikához ragaszkodik jobban? Ebből a kérdéskörből már kaptunk ízelítőt Sági kiállításakor, amikor labda nélkül Katona Bálint zárt vissza a jobb oldalra és egészen a meccs végéig nem sietett védőt behozni Pista. Akkor Pejovics érkezett a pályára. Úgy tűnik tehát, hogy bízik a játékosai sokoldalúságában, így könnyen meglehet, hogy ha Djuranovics nem bírja kezdőként a meccset, akkor Katona Bálintot a második meccsen már a harmadik pozícióban láthatjuk.

 

Edzők

Joao Janeiro Dunaszerdahelyről tért vissza Magyarországra a Debrecen kedvéért, és a Lokinál sokat is várnak az új edzőtől. A tavalyi kicentizett szezon után örülnének a Hajdúságban, ha egy nyugodalmasabb szezonnak néznének elébe, de az első meccsen még látszódott, hogy időre van szüksége az új mesternek is. Bár a támadósorba az elmúlt napokban igazoltak középre és a szélre is, az új emberek nem biztos, hogy azonnali segítséget jelentenek majd. Amiben bizakodhatnak, hogy Janeiro – bár a DAC-cal nem sikerült jó bajnoki helyezést elérnie – előtte a Kisvárdával magabiztos játékot mutatott. Ahhoz azonban, hogy Debrecenben is nevet tudjon szerezni magának, az Kecskemét ellenihez hasonló meccseket meg kell, hogy nyerjék.

Joao Janeiro mutatná az utat Debrecenben is. A Lokinál remélik, hogy sikeresebb lesz a DAC-korszaknál (fotó: Nemzeti Sport Online – nso.hu)

Szabó István dolgát nehezítheti, hogy a Vasas ellen Djuranovics és Katona is sérülés miatt hagyta el a pályát, és bár mindkettejük esetében jó esély van arra, hogy nem kell kihagyniuk a mérkőzést, kérdéses, hogy a tehermentesítésükre mennyire van szükség. A Vasas ellen látott szervezett védekezés létszükséglet lesz a DVSC ellen is, kérdés, hogy a csapat hogyan tudja megvalósítani az átmeneteket és hogy a kívülről nézve még bizonytalan összetételű támadósor tud-e veszélyt jelenteni a Loki kapujára.

Szabó István kiemelte: ez a mérkőzés merőben más lesz, mint a kupameccs. (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)