Kecskeméti focimúlt 2.

Ebben a témában Vincze Miklós írt pár évvel ezelőtt könyvet ‘Kis magyar fociláz’ címmel, nbcee írt három részes összefoglalót 5-6 évvel ezelőtt, jómagam is írtam egy más szempontól készült összefoglalót 3 éve.
Most valami más következik,  a közelmúlt.

Előbb egy kis visszapillantás:
1911-től mindig volt Kecskemétnek nemzeti bajnokságban szereplő csapata. Előbb a KAC, később a KTE, majd a Kecskeméti Dózsa, a hetvenes évektől pedig a KSC szerepeltek az NB-s bajnokságokban, leggyakrabban több csapat is.

2015-ben a város első számú csapata a pályán az NB1-ben 9. helyen végzett, de a KTE-t működtető gazdasági társaság jelentős mértékű negatív mérlege (és az MLSZ időközben kitalált NB1-es létszámcsökkentési ötlete) miatt négy csapatot ki kellett venni az NB1-ből, aminek a Kecskemét is szenvedő alanya lett. Ugyanennek a leépítési akciónak lett áldozata Pécs, Győr és Nyíregyháza is. Utóbbi két együttest városuk és a vállalkozók felkarolták, és a lehetőséget megragadva NB3-ban indították a következő évben, de a Pécs és a Kecskemét nem volt ilyen szerencsés. Pécs a megyei bajnokságban folytatta, a Kecskeméti TE gyakorlatilag meg is szűnt, a játékosokat szétkapkodták.

 

Kecskeméten az NB-s bajnokságban szereplő csapaton kívül is sokan szerettek volna még rendszeres sportolási lehetőséget, ezért 1992-ben megalakították a Kecskeméti LC-t. Sokáig csak egymás elleni meccseket játszottak, kupákon indultak, 2005-re viszont a rendszeres megmérettetés miatt beneveztek a megyei bajnokságba. A létrán szépen végigjárták a lépcsőket: 3 év harmadosztály, öt év másodosztály, majd újabb öt év első osztály.
A KLC első tíz (a grafikonon 12) évének bajnoki helyezései a megyei bajnokságban:

 

Térjünk vissza 2015 nyarára.
Elbúcsúzott tehát a nemzeti bajnokságtól a Kecskemét, sőt az egész megyében nem volt megyei osztálynál magasabb bajnokságban játszó csapat!

A megye I.-ben szereplő Kecskeméti LC lett a legmagasabb osztályban szereplő kecskeméti csapat, tehát a helyi focikedvelők ennek a csapatnak eredményeit kezdték figyelni. 2016 nyarán negyedik lett a csapat,

.
.
következő évben a Tiszakécskével kiélezett harcot vívtunk a bajnoki címért,
.
.
idén pedig magasan megnyertük a megyei bajnokságot.

.
.
Sajnos a szabályok értelmében kevés megnyerni a megyei bajnokságot, a harmadik vonalba csak feleannyi csapat juthat fel, mint ahány megyegyőztes van. Osztályozómeccset kellett vívnunk Hajdúböszörmény ellen, amit megnyertünk.

 


 

Habár múltidézés a poszt témája,  felmerül a kérdés: mit hoz a jövő?

A kecskeméti fociszerető közönség reménykedik abban, hogy a háttérben komoly szakmai munka folyik annak érdekében, hogy a következő száz évben még halvány esélye se legyen annak, hogy ne a nemzeti bajnokságba szerepeljünk, és mihamarabb osztályt/osztályokat lépjünk előre!

 

Hajrá lilák!