Ismerd meg megyédet – 2. rész

A félegyházi csapat rövidített nevében a KHTK-ban a H betű honvédot jelöl. Ez nekünk ismerős, hiszen a félegyházi Honvéd Kun Béla SE a 1978-tól 1989-ig állandó ellenfele volt a KTE-nek, az 57-58-as és az 1965-ös évben is, csak akkor Kiskunfélegyházi Honvéd néven.

A két város legutóbbi nagy derbijét 2008 augusztusában vívta a két csapat a Honvéd pályán. Akik nem emlékeznek rá azok számára egy kis múltidézés:

Történelmi tettet hajtottak végre a KTE-s fiúk, amikor 2008 nyarán feljutottak az élvonalba.
A nyitómeccsen sajnos egy gólos vereséget szenvedtünk Pakstól, második fordulóban szintén minimális vereség Zalaegerszegen. A harmadik fordulóra kisorsolt meccsünk a győriek betegsége miatt elmaradt és mivel vágytunk már egy győzelemre elkísértük jó páran a fakó csapatot Kiskunfélegyházára.

A két csapat akkor az NB3 Alföldi csoportjában játszott. A hazai szurkolók is meglepődtek, hogy a szépszámú vendégszurkoló mellett a a kecskeméti szurkolói csoport is elkísérte fakó-csapatunkat a meccsre.

Ha az arról a meccsről készült jegyzőkönyvet megnézzük több ismerős névvel találkozhatunk. Néhányan később az élvonalban is szép eredményeket értek el.

kkfh

A meccs 4:1-es kecskeméti sikerrel zárult. Ismerős ugye a 3 gólt szerző Litsingi, a Nagy testvérek neve (akik Pápán és Pécsen folytatták később), és az akkor még csak csere Bertus Lali is szépen befutott az élvonalba.

Egy ilyen kerettel ma se fájna a fejünk, stabil harmadosztályú csapatunk lehetne.
Ezek a fiúk harmadikok lettek akkor az év végi elszámoláskor.

Nézzük csak tovább a jegyzőkönyvet.
A kapuban két Tóth. Valószínű, hogy szombaton is ugyanaz a két ember védi a kapukat, mint nyolc évvel korábban. A kecskeméti csapatban látunk még két embert, akik a szombati jegyzőkönyvben is ott lesz: Ábel Zsolt és Urbán Pál. Zsolt már a hazai csapatban, Pali még mindig nálunk, a védelem közepén.
Lesz egy ötödik ember is. Némedi Norbi akkor nem a fakó, hanem a KTE első csapatának alapembere, ‘cséká-ja’ volt, most a hazaiak játékosedzője. Neki biztosan még érdekesebb lesz ez a meccs. Szeretünk Norbi, sorry de most nem Neked, nektek drukkolunk! 🙂

További ellenfél-ismertető a hivatalos honlapon olvasható.

Jöjjön szombaton mindenki aki tud Félegyházára a Honvéd Sporttelepre!

 

Ha már megyünk induljunk el korábban. Ebédre ajánlom a PUB Pizzériát. Eme remek helyet, az ötös főúton érkezve a városházánál jobbra kanyarodva (attól négy saroknyira) a két tornyú templommal szemben találjuk meg. (A templom előtt elhaladva, jobbra kanyarodva azonnal találunk parkolót.) A Pizzériát már többször teszteltem a tésztaételek mellett sok más finomságot is tudnak készíteni. (Szolgálati közlemény, szomszédomnak a PUB Pizzéria főszakácsának: Bigi, a forgalmi jutalékot természetben kérem majd 😉 )

Ebéd után egy finom fagyi dukál. OK, ez nem Vadkert, de itt is finom, és méretes adagot talál a vándor, ha két utcasarknyit sétál a ligetes főutcán a városközponttól távolodva, a Körpatika után pár méterrel. Messziről felismerhető a hely, mert mindig sok látogatója van. Talán nem érdemtelenül.
Tovább sétálva szintén két saroknyira nagyon szép épületet láthat a kiránduló, a Petőfi Sándor Szakközépiskolát. Ide járt sportgimnáziumba Zsivótczky Gyula kalapácsvető olimpiai bajnokunk, ide járt gimnáziumba Öveges László, városunk főépítésze is, és végül, de nem utolsó sorban itt végezte középiskolai tanulmányait jelen sorok írója is. 😉

Visszasétálva autónkhoz a két tornyú templomot érdemes megnézni belülről is, ha éppen nincs zárva, mert nagyon szép. Hozzá fogható még talán a mi Nagytemplomunk mellett megyénkben a Kalocsai Főszékesegyház … no de oda majd tavasszal megy a csapat és a szurkolósereg, akkor írok róla. 🙂 A Szent István templom mellett megcsodálhatjuk a Móra Ferenc Gimnázium impozáns épületét is.

Kocsiba pattanva a Városháza felé repítjük magunkat, ahol a neves épület közelében található egytornyú templomot is nézzük meg. Itt forgatták a hetvenes években a Rózsa Sándor sorozat befejező részét. Aki erre emlékszik bizony nem az ificsapat tagja már.

 

Arra azért ügyeljünk, hogy fél ötre kiérjünk a Honvéd Stadionba!
A központból Szeged felé indulva, pár száz méterre a lámpás kereszteződésnél a Szentesi útra Csongrád felé kanyarodva találjuk meg. 4-5 utcányira jobbra a sarkon megtaláljuk a Sport éttermet, amelynek közelében leparkolhatunk, mert kellő folyadék-utánpótlás után pár méterre innen megtalálható lesz majd a bejárat a pályára.

 

_____________________
p.s.: 2008 nyarán párommal végigjártam a fenti túrát, és ott voltunk mi is a fentebb említett meccsen. Őt persze a meccs nem nagyon érdekelte. Negyedóra játék után kisebb eső volt, ami után hosszú ideig párom az égbolton feltűnő szivárványban gyönyörködött, míg én a meccset néztem.
Később amikor meccsre mentem sosem értette, mi az, hogy első csapat és mi az, hogy ‘fakó’, kis-KTE, NB3-as csapat. Egyszerűbben úgy tudtam neki elmondani amikor nem az első csapat meccsére mentem, hogy tudod az a csapat ez, amikor a szivárványt láttad. Így lett nálunk a fakóból szivárványos csapat. 🙂

 

Szombaton fél ötre mindenki Félegyházára!
Biztassuk sokan a csapatot, hogy minél színesebb,
‘szivárványosabb’ legyen a hangulat! 😉