Az idő pénz

Soha nem volt a mondás annyira igaz a magyar fociban, mint most.
Van az a pénz, „ami miatt korpás az ember haja” amennyiért a klubok többsége hajlandó szakítani szokásaikkal és „lehajolnak” érte.

Két fajta ösztönzőrendszert vezetett be pár évvel ezelőtt az MLSZ, mindkettővel 162,5 millió forint szerezhető a klubok számára.

  1. ‘Fiatal-szabály’, vagyis inkább elvárás U21-es fiatalok szerepeltetésére.
    Nem szabály, nem előírás, inkább csak ajánlás. Az MLSZ úgy gondolja ha már támogatja az akadémiák működését joggal elvárhatja, hogy a fiatalok játszanak is a bajnokságban. Legalább átlagosan minden meccsen egy félidőnyit. Ezt a csapatok hogyan osztják be azt rájuk bízza. Van csapat aki elengedi ezt, mert neki ez a pénz nem számít (Fradi), van akinek céljainak elérése fontosabb, mint az ezzel elérhető pénz (Vidi ~ dobogós hely elérése), de a legtöbb csapat igyekszik ezt a támogatást begyűjteni.
    Nézzük hogy állunk a 24. forduló után:

    a Paks, Debrecen, MTK és a Kisvárda már teljesítette az MLSZ fiatal-perc elvárását

    A táblázat jobb szélén látható, hogy a 2003-ban, vagy azután született fiatalok szerepeltetéséből elérhető 162,5 millió forintból hány millió amiért még dolgozniuk kell az egyes kluboknak, ennyi millió forint még nincs meg, de elérhető számukra. A mellette lévő oszlopon látszik az is, a hátralévő meccseken átlagosan hány percig kellene U21-es fiatalnak pályán lennie a cél elérése érdekében. 33×45=1485 perc az elvárás. Ha a támogatást összegét elosztjuk a percek számával kijön, hogy majdnem 110 ezer forintot „ér” egy fiatal-perc, majdnem tíz millió forint, ha a meccsen végig pályán van legalább egy fiatal.
    Hoppá! Ezért azért már érdemes „lehajolni”!
    Számításaink szerint a bentmaradáshoz szükséges pontokat megszereztük, most már „rámehetünk” a fiatalok szerepeltetésére. Szívesen látnánk egész meccsen Helmich Palit, megnéznénk hogyan teljesít a védelem közepén Polyák Kristóf, esetleg bedobhatnánk a mély vízbe újra Kovács Kolost, vagy debütálhatna az élvonalban Artner Dávid is. Teher alatt nő a pálma.
    x

  2. Másik 162,5 millió forint a magyar játékosok szerepeltetésének ösztönzésére tűzte ki az MLSZ. Megtiltani, korlátozni EU-s jogszabály miatt nem lehet EU-n kívüliek foglalkoztatását, viszont az MLSZ támogathatja anyagilag a magyar állampolgárok szerepeltetését. Az erre kijelölt támogatás teljes összege elérhető, ha átlagosan öt magyar állampolgár végig pályán van minden meccsen. Ezzel nekünk nem kell számolnunk, mert csak két idegenlégiósunk van, vagyis ha mindketten játszanak akkor is van 9 magyar a pályán.