Kazahsztán vagy Eszék? EKL-kisokos

Megünnepeltük a csapatot, annak rendje és módja szerint. A szezon végén a küllönböző szervezetek díjaiból jutott bőven a KTE-seknek, abszolúte megérdemelten. Szabó Istvánt például minden csoport díjazta, akinek csak köze van itthon a futballhoz, ha a gyepkarbantartóknak lenne külön szövetségük, náluk is tuti nyert volna a legjobb edző kategóriában.

A „csapágyasra hajtott” csapat most a pihenőjét tölti, szintén maximálisan megérdemelten. A hazai szurkolót ilyenkor alapesetben a Ki marad? Ki jön? találgatás foglalja le, de ha nemzetközi kupában érdekelt a csapat, akkor egyéb kérdőjelek is felmerülnek. Márpedig mi azok vagyunk, 2011 után ismét.

UEFA Europa Conference League - Wikipedia

Nézzük akkor az alapokat! Egyszer muszáj átrágni magunkat ezen, mert így tudjuk majd értelmezni a bejegyzés második felét.

Menetrend

Az EKL csoportkörébe ezen az úton lehet eljutni:

  • első selejtezőkör
  • második selejtezőkör
  • harmadik selejtezőkör
  • playoff kör

A mostani kiírás szerint a magyar dobogósok, így a KTE is a második selejtezőkörben kapcsolódnak be.

A sorsolás időpontja június 21., a 2. selejtezőkörben a tervezett meccsnapok július 27. és augusztus 3.. Ezek a dátumok még nem betonbiztosak, a műsorváltozás jogát az UEFA fenntartja, bizonyos esetekben 1 vagy 2 nappal előbbre hozhatják azokat. Ez nem túl gyakori, tavaly a „fő ág” 45 párharcából összesen négy esetben hozták előre egy-egy nappal a meccseket.

„Fő ág”? Az meg micsoda? Nos, a 2.-tól a playoff körig külön vannak tartva bizonyos EL-, illetve BL-selejetezőkből kiesett csapatok, azt hívják „bajnoki ág”-nak, de azzal nekünk most nem kell foglalkozni. A miénk a „fő ág”, ahol az alapból EKL-indulást elérő csapatok csatáznak majd.

Az első selejtezőkörben 31 párharcot vív majd 62 csapat. A másodikban csatlakozik hozzájuk még 59 csapat a „fő ág”-on, azaz 45 oda-visszavágóra kerül majd sor. A harmadikban érkezik még 9 csapat, így itt lesz 27 párharc. Végül a playoff körben jön meccselni az öt topliga egy-egy képviselője, és kettő kieső az EL-kvalifikációból. Így derül ki, hogy ki lesz az a 17 csapat, aki a „fő ág”-ról csatlakozik az EKL csoportköréhez.

A tempó elég feszített lesz, augusztus 10. és 17. a harmadik selejtezőkör, míg augusztus 2. és 31. a playoff kör tervezett napjai. Érdekesség, hogy július 24.-én sorsolják a harmadik kört, azaz már sejthető lesz, hogy egy esetleges továbbjutás esetén merre visz majd az utunk.

Ki lehet az ellenfél?

Az országok szintjén könnyebb összeszedni, hogy kiket nem kaphatunk: az ismert okok miatt kizárt orosz csapatokat, illeve az angol, a francia, a német, a spanyol, és az olasz bajnokság bizonyos helyezettjeit. Utóbbiak majd csak a playoff körben kapcsolódnak be az EKL-be. De ássunk csak mélyebbre!

Mi második körben a következő ellenfeleket kaphatjuk:

  • A 2. körben bekapcsolódó, kiemelt csapatokat
  • Az 1. körben kiemelt csapatok közül azokat, akiknek a koefficiense olyan erős, hogy a 2. körben is kiemeltek lesznek. Persze nekik meg kell nyerniük egy párharcot.
  • Az előző pontban leírt csapatokat az 1. körben legyőző, már ott sem kiemelt klubokat. Mármint ha nyernek.

És akkor a rend kedvéért mondjuk ki, kiket nem kaphatunk:

  • A 2. körben bekapcsolódó, nem kiemelt csapatokat
  • Az 1. körben kiemelt csapatok közül azokat, akiknek a koefficiense nem olyan erős, hogy a 2. körben is kiemeltek lehessenek.
  • Az előző pontban leírt csapatokat az 1. körben legyőző, már ott sem kiemelt klubokat.

Az UEFA eddig a sorsolás előtti napon 5 kiemelt és 5 nem kiemelt csapatot tett egy-egy kalapba, majd azokon belül sorsolták ki a párokat. És hogy milyen alapon osztották be a kalapokat? A szabályzat elég homályosan fogalmaz: „in accordance with the principles set by the Club Competitions Committee” Azaz a Klubok Versenyeinek Bizottsága (Ilyen van? Ma is tanultam valamit!) által lefektetett elvek alapján. Wow, köszönjük, és hogy mik is azok az elvek? Nem sikerült megtalálni sehol a pontos leírást. Nagyjából sejthető, hogy több más szempont mellett a területi alapú beosztást azért még többé-kevésbé figyelembe veszik. Miért írtam, hogy többé-kevésbé? Nos, a PAFC-ot tavaly sikerült beletenniük ebbe a kalapba:

Előtte pedig ide:

Ugyanazon kalapban egy grúz és egy ír csapat? Egy kalapba tett portugál és moldovai? Nesze neked földrajzi szempontok! 😀

Talán nagyobb az esély arra, hogy kelet-európai ellenfelünk legyen, mint hogy nyugat-európai, de a fentiek tükrében ne vegyetek rá mérget.

Na de most komolyan, kit kaphatunk?

Az eddigi egyetlen nemzetközi kupaellenfelünk, az Aktobe most is ott lesz a 2. selejtezőkörben, de mivel szintúgy nem kiemeltek, így elmarad a visszavágó.

Vájtfülűeknek: már az is látszik, hogy a 2. selejtezőkörbe jutó ukrán Poltava sem lesz kiemelt. (A 3. körben induló Dinamo Kijev már igen, de róluk majd később). Két andorrai csapat indul már az 1. selejtezőkörben, de a koefficiensek miatt még ha tovább is jutnának, a 2. körben biztosan nem lesznek ők sem kiemeltek. Azaz további két országot húzhatunk le a lehetséges ellenfelek listájáról, legalábbis ami a mi első párharcunkat illeti.

Mielőtt elfelejtem: a kiemelési rendszer miatt a háromból egyik kazah csapatot sem kaphatjuk. Ez félig már meg is válaszolja a címben feltett kérdést.

Csináltam egy kis térképet – tessék a sárgát és a zöldet nézni!

Lila: Magyarország
Zöld: a 2. körben kapcsolódnak be innen csapatok, kiemeltként (lehetséges ellenfelek)
Sárga: az 1. körben kapcsolódnak be innen csapatok, akiket a 2. körben mi is kaphatunk (lehetséges ellenfelek)
Kék: a koefficiensek miatt a 2. körben nem kaphatunk innen csapatot
Narancs: topliga, így csak a playoff körben kapcsolódnak be
Szürke: kizárva a nemzetközi kupákból

 

Igazából itt most következhetne egy hosszú felsorolás a több tucatnyi lehetséges ellenfelünkről, távolságokról, koefficiensekről, és persze hogy hányszor nyerték meg hazájuk bajnokságát, kupáját és ligakupáját… de hogy őszinte legyek, olyan lenne a 76(!) csapat kilistázásától a bejegyzés, mint egy telefonkönyv. A kedves olvasó többet érdemel annál, hogy csak úgy vég nélkül másolgassam ide a Wikipédiáról elérhető adatokat. Most inkább csak megemlítek pár ismertebb csapatnevet, vagy egyéb érdekességet, aztán majd visszatérünk ezekre, ha már szűkült a kör.

Néhány példa 1. körös kiemeltekre, akik továbbjutásuk esetén a 2. körben is kiemeltek lesznek:

  • Dunaszerdahely – A felvidéki magyarság csapata, akik érdekes körülmények között maradtak le az aranyról, maradjunk annyiban. Mindenesetre a fieszta oda-vissza szinte garantált lenne.
  • Maribor – Közel is van, Szlovénia is szép, de ne feledjük, milyen paprikás volt a hangulatuk az akkor Videoton néven szereplő fehérváriak ellen.
  • Vaduz – a név, ami az újpestiek rémálmaiban újra meg újra felbukkant, egészen 2011-ig, amikor is sikerült revansot venniük a liechtensteinieken azért a régi 0-4-ért. Azóta csak a fehérváriak akarnak revansot venni.

Néhány példa 2. körös kiemeltekre:

  • APOEL & AEK Larnaca & Omonia – aki nem csak egyszerű futballmeccsként tekint a párharcra, hanem potenciális nyaralásként is, annak jó hír, hogy nem egy, nem kettő, de rögtön három ciprusi csapat is ott van a lehetséges ellenfeleik között.
  • Austria Wien – lilák is, közel is vannak, és Parndorfban is meg lehet állni vásárolni, ha valaki (vagy valakinek a másik fele…) erre vágyik.
  • Brugge„A Purgatórium az egy ilyen köztes izé. Nem voltál nagyon sz**, de hűdenagy ász sem voltál. Mint a Tottenham.”
  • Eszék – ha jól néztem a térképet, földrajzilag a legközelebb eső lehetséges ellenfelünk. Némelyik NB I-es túra nagyobb távolságot jelent, mint ide leruccanni.
  • FCSB – ez a Steaua Bukarest, csak épp jogi okok miatt kénytelen a rövidített nevét használni. Talán a legkarcosabb párosítás lenne mind közül.
  • Fenerbahce & Besiktas – két isztambuli óriás ugyan a továbbjutásunkat komolyan veszélyeztetné, de a futballélmény itt is garantált.
  • Legia Varsó – piros-fehér-zöld csapat a lengyel fővárosból. Jelen sorok íróját a lengyel szekusok egyszer azért engedték be egy londoni brazil táncklubba (multikulti a köbön!), mert a nyakamban lévő magyar sálat legiásnak nézték.
  • PAOK & Arisz – a véletlen szeszélye folytán ha görög ellenfelünk lenne, az mindenképp Szaloniki (Thesszaloniki) városából jönne. Minden kőből sugárzik több ezer év története, és a város környékén igazán jó strandok vannak.
  • Rijeka – leánykori nevén Fiume, ahol ismét a történelem – ezúttal jóval több magyar vonatkozással – és a strandolás lehetősége találkozik.
  • Viktoria Plzen – Igen, ez bizony az a város, ahol először főztek pilseni sört. Aki a ciprusi strandolás helyett inkább a korsók emelgetését választaná, az reménykedjen benne, hogy velük sorsolnak össze minket.

Bár közel lenne Kecskeméthez az újvidéki FK Vojvodina, jó buli lenne a romániai kupagyőztes Sepsivel találkozni, és higgyétek el, a prágai Bohemians tényleg bohémek gyülekezete (egy bizonyos Antonin Panenka az elnöke a kengurusoknak), de sajnos a kiemelés rendszere miatt egyiküket sem kaphatjuk.

Amennyiben sikerülne továbbmenni, a 3. selejtezőkörben csatalkozik a küzdelmekhez további 9 csapat, köztük a szerb Partizan Belgrád, a korábban emlegetett Dinamó Kijev, és a horvát Hajduk Split.

Amennyiben még egy párharcot megnyernénk, akkor jönne a playoff kör! Itt bekerül a képbe két kieső az EL-selejtezőkből. De ami ennél is nagyobb csemege: Itt már az öt topliga bizonyos (5-7.) helyezettjeivel is lehet találkozni! Angliából az Aston Villa, Németországból az Eintracht Frankfurt, Spanyolországból az Osasuna jöhet. A franciákat a Lille képviseli majd, míg a Serie A-t a Juventus – talán ismerős a név.

2 hozzászólás “Kazahsztán vagy Eszék? EKL-kisokos” bejegyzéshez

  1. Jó lenne egy tengerparti nyaralással összekötni,
    Cipruson és Bulgáriában még nem voltam a tengerparton így főleg megnézném 😜 ,de valamiért skandináv ellenfelet érzek a második selejtező körben. 🙂

  2. Én (ha lehet) baltikumi ellenfelet esetleg moldávot kivánok a biztos továbbjutás érdekében.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.