Gyengébb teljesítménnyel is a legjobb lett a saját nevelésű válogatottunk

De jó ezt leírni. Mármint nem az, hogy Szalai Gabi a szokásosnál kicsit gyengébben játszott az Újpest ellen, hanem az, hogy meghívót kapott Marco Rossi Montenegró és Litvánia ellen készülő keretébe.  Nem akarom azonban végérvényesen elterelni a szót az Újpest elleni meccs legjobbjairól, ezért álljon itt, hogy a második helyre a csapat nagy harcosa, a harmadikra pedig az egyik nagy kedvenc érkezett meg.

Szalai Gábor ugyan némileg gyengébb teljesítményt mutatott az Újpest ellen, de így is a csapat legjobbja lett

Újra van válogatott kerettag játékosunk! Nehéz ezt a helyén kezelni, mert egy olyan kis klub esetében, mint a mienk, ez a hely nagyon magasan van. Szalai Gabi az NB3 óta lépked felfelé a csapattal és bármennyire is remekelt az NB2-ben és az NB1-ben is, na meg bármennyire hangoztattam én is, hogy ő az egyik olyan játékosunk, akivel kapcsolatban a legreálisabbnak láttam egy valamikori válogatott meghívót… szóval mindezek ellenére sem szabad egyértelműnek vennünk ezt a történetet. Legyünk nagyon büszkék rá, mert ez hatalmas dolog! Bár Marco Rossi nem az Újpest elleni meccs alapján hívta meg Gabit a keretbe, hiszen ez a meccs az egész csapat számára egy kisiklás volt, de az ő készségei láthatóan nem csak a Kecskemét számára tudnának hasznosak lenni. Kezdjük ott, hogy ballábas, ami ritka kincs a válogatottnál (csak névrokona, Szalai Attila ilyen a középhátvédek közül), emellett fizikailag jó állapotban van, párharcerős, magas a passzhatékonysága, technikailag is magabiztos. Bátran mozdul ki a védelemből, előszeretettel vállalkozik hosszú indításokra, a hibákban pedig nem ragad benne, hamar összeszedi magát utánuk. Ezek a tulajdonságok egy olyan védőt írnak le, aki a modern középhátvédekről alkotott elképzeléseknek is megfelel, ráadásul fiatal, akiben a fejlődés is bőven benne van. Nem tudjuk, hogy pályára lép-e a két meccsen, de már a kerettagság is nagyon komoly jelzés Rossi részéről: figyeli Gabit, bízik benne, számol vele.

Második helyen az a Vágó Levente végzett, aki bár ezen a meccsen szintén hullámzó teljesítményt mutatott, de az a harciasság, amit képvisel nagyon fontos a csapat számára. Mondjuk éppen emiatt hagyja majd ki a Kisvárda elleni szezonzárót is, hiszen 10. sárga lapját is megszerezte az Újpest ellen. Így azonban pár szóban össze is lehet foglalni Levi szezonját. Nyilván az egész csapat számára egy tündérmese az elmúlt néhány év, de Levi azok közé tartozik, akik tényleg az álmaikat élhetik (hasonlóan a fent dicsért Szalaihoz). Vágó is az NB3 óta a csapattal van, a Vasas elleni augusztusi meccsen pedig 29 évesen debütálhatott az NB1-ben, ahonnan nem hogy nem esik ki, de nyáron már a nemzetközi kupában is bemutatkozhat. Eközben pedig egy nagyon pöpec kis ütköző középpályás vált belőle: ahogy lépdeltünk feljebb osztályról osztályra, annál jobb lett ő is. Sosem lesz az a játékos, aki a fülén pörgeti a labdát (bár a szezonban láttunk tőle már néhány ollózást és sarkazást is), de hogy nem szívesen kerül szembe vele senki a pályán, az egészen biztos. Tipikusan az az ember, akivel jobban jársz, ha veled van, mintha ellened.

Ezzel az emberrel nem szívesen kötekednél (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

Harmadik helyen az a játékos végzett, akiről gyakran elfelejtjük, hogy az egész szezont a saját posztjától távol játszotta le. Nagy Krisztián azonban annyira kiegyensúlyozott teljesítményt (olykor pedig kiugró produktumokat) tett le az asztalra, hogy zavarbaejtő természetességgel gondolunk rá úgy, mint jobb oldali szárnyvédőre. Pedig ugyebár ő egy irányító típusú technikás középpályás, egy nyolcas (akár tízes), akinek a támadókészségei komoly veszélyt jelenthetnek az ellenfélre. Mindezek ellenére mutatott olyan játékot a pálya szélén, hogy egy pillanatig nem izgulsz, ha az ő nevét látod jobb oldali szárnyvédőként. Az Újpest ellen a támadásaink legkreatívabb szereplője volt, sajnos ezt beárnyékolja a második gól, amikor őt nyomta el Gouré. Ő sem villogott ezen a meccsen, de a jobbak közé tartozott.

Finom csippentés a védő mellett: Nagy Krisztián választékos passzjátéka is árulkodik arról, hogy mi az igazi posztja (fotó: Kecskeméti TE – Facebook)

A szavazás eredménye (minden kérdésnél a három legnagyobb százalékot kapó játékost tüntetjük fel):

Szalai Gábor meggyőző előnnyel nyerte a szavazást és ez még akkor is így van, ha Polyák Kristófra nagy számú érvénytelen szavazat érkezett. Vágó Levente és Nagy Krisztián mögött többen is közel álltak a dobogóhoz, de Banó-Szabó Bence, Polyák Kristóf és Tóth Barna is lemaradt róla.

Újpest – Kecskemét szavazás vége

No Description

Ez pedig az éves összesítése a „meccs legjobbja” szavazásoknak (az oszlopok a fejlécre kattintva sorba rendezhetőek; 3 pontot ér, ha valaki az adott meccsen a legjobb volt, 2 pontot kap, aki a második legjobb lett, a harmadik helyért 1 pontot adunk):

A szurkolói listán egy körrel a vége előtt Szalai Gábor, Vágó Levente és Nagy Krisztián is a középmezőnyben szerepel. A Lila Köd által az Újpest ellen legjobbnak választott Katona Máté pedig blogunk listáján most szerzett először pontot. A nálunk második Tóth Barna és Varga Bence a Lila Köd listáján a középmezőnyben állomásozik. Az összesített listán az utolsó kör előtt úgy állunk, hogy a Kisvárda ellen eldől, hogy Szuhodovszki, Banó-Szabó vagy Belényesi nyeri ezt a versenyfutást. A dobogóra még van esélye Szalai Gábornak is.

A Lila Köd értékelése alapján a három legjobb játékos a Ferencváros ellen:

  1. Katona Máté – 6-os osztályzat
  2. Tóth Barna – 5-ös osztályzat
  3. Varga Bence – 5-ös osztályzat

Meccsek legjobbjai_összesítés

No Description

(a nyitókép Szalai Gáborról a Kecskeméti TE Facebook oldaláról származik, a design pedig a Freepik-ről)