Döntetlenek és sisakok

Közelmúltidéző: Amikor még így nézett ki a tabella, akkor több helyről is felröppentek bizonyos vélemények – amiket szándékosan nem linkelek most – hogy milyen ciki már, hogy a magyar bajnokságban a legtöbb döntetlent játszó csapat dobogós tud lenni. És hogy ez valamilyen módon az egész pontvadászat színvonalát minősíti.

Hoztak példákat is, hogy abban az időpillanatban a nagy európai bajnokságokban épp tényleg nem állt dobogón döntetlenhalmozó csapat, s bizonyítottnak is vélték a tételüket.

Ez a dolog nekem akkor is piszkálta a csőrömet, nem is csak a KTE miatt. Mert oké, azt tudjuk, hogy az NB I azért nem egy Premier League vagy La Liga. Ezt nem is vitatjuk. Na de hogy pont emiatt, a legyünk őszinték: kissé nyakatekertnek ható indok miatt? A döntetleneket lehet szeretni és nem szeretni, Amerikában egyenesen utálják az ikszeket az ottani sportrajongók. De attól még az én ízlésemnek nem volt túl erős az ok-okozat összefüggés.

Meg lehet a tételt kritizálni több oldalról is. Az egyik, hogy időközben az élet, illetve Banó-Szabóék tettek róla: már nem a KTE a legtöbb döntetlent játszó csapat a bajnokságban. Amikor ezeket a sorokat írom, már a Kisvárda és a Vasas is megelőz minket ezen mutató szerint. Szóval a dolog akár tárgytalan is lehetne, de azért ássunk csak jobban a mélyére!

A másik, hogy ha nem is gyakori a dolog, de megesik a legnagyobb bajnokságokban is. Ami az emlékeimből beugrott, hogy például a Serie A 2004-05-ös szezonját az Internazionale 18 döntetlennel zárta a dobogón, ami bizony a legtöbb volt abban az idényben. Pusztán emiatt gyenge lett volna az olasz bajnokság? Én nem gondolom.

A harmadik, hogy a túloldalról sem igaz a tétel. Az UEFA rangsora szerint a leggyengébb európai bajnokság San Marino pontvadászata. Megnézem a tabellát, és ott a legtöbb döntetlent felmutató klub sem az alapszakaszban, sem a rájátszásban nem érte el a dobogót. Pusztán emiatt erősebb lenne az ottani bajnokság? Én nem gondolom.

A negyedik pedig, és ez lesz a fő érvem, hogy én ezt már hallottam valahol. Méghozzá statisztika órán!

Úgy szól a pedagógiai célú történet, hogy az angolok az első világháborúban bevezettek egy újfajta sisakot (Brodie helmet). itt van, ni:

forrás

És miután bevezették, állítólag egyes tisztek pánikba estek. Ugyanis azt látták a statisztikákat felületesen böngészve, hogy a korábbinál sokkal több katona került kórházba fejsérüléssel. Csak nem volt valami rejtett hibája az új sisaknak, ami ártott az angol bakáknak?

Dehogyis!

A sisak remekül működött, és ennek éppen ez volt a bizonyítéka! Ugyanis az újításnak hála sok katona mindössze némi kórházi ápolással megúszott jópár olyan sérülést, amibe enélkül a sisak nélkül belehaltak volna. Bár kórházba kerülni sosem volt kellemes, de még mindig jobb, mint az alternatíva.

Egy kicsit ezt érzeztem most is. Nézzünk csak így a dolgokra: A KTE dobogósként nem feltétlenül azért játszott sok döntetlent, mert ilyen vagy olyan a bajnokság színvonala, hanem mert a KTE képes volt több vesztes meccset is döntetlenre menteni. Ha a sok döntetlent emlegetjük, tegyük azt is hozzá, hogy azok mellett a KTE a legkevesebb vereséget elszenvedő csapat az NB I-ben! Mert az egy pont még mindig több, mint a nulla, nem igaz? 😉

7 hozzászólás “Döntetlenek és sisakok” bejegyzéshez

  1. Kicsit off-topic lesz a dolog, de kíváncsi volnék a véleményedre azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e megőriznünk a kölcsönjátékosainkat még egy szezonra? És ha nem, tudjuk-e őket minőségi játékosokkkal pótolni?
    Válaszod előre is köszönöm.

    1. Szerintem nem olyan rossz dolog nálunk kölcsönjátékosnak lenni, lásd Horváth Krisztofer példáját, aki sokkal jobban teljesít itt, mint az előző félévben a Lokinál. Ráadásul aki most marad, az valószínűleg nemzetközi tapasztalatot is szerezhet a nyáron.

      De sajnos sok olyan tényező van még, amibe mi kívülről nem láthatunk bele.

    2. Ahogy nbcee is említette, a jelenleg kölcsönben levő játékosaink közül egyáltalán nem garantált az anyaklubjuknál a szereplés. Ha sorra vesszük őket:
      – Varga Ádám, Katona Máté és Katona Bálint számára sem realitás a rendszeres játéklehetőség a Fradinál, nekik kézenfekvő lenne, ha kölcsönben maradnának valahol.
      – Varga Bence szereplésére nem kizárt, hogy a feljutó MTK igényt tartana, remek teljesítményt nyújt Benyó az NB1-ben is, az ő helyzete kérdéses lehet.
      – Zeke Márió sorsa nagyban függhet a Videotonétól is, mert ha a Vidi kiesik, nem tudom elképzelni, hogy Rió a másodosztályban folytassa, azt a szintet már kinőtte (ez esetben valószínűleg eligazol valahova Fehérvárról). Ha a fejér megyeiek bennmaradnak, akkor akár egy újjáépítés részeként Zekét is visszahívhatnák. Sajnos az ő esetében is arról van szó, hogy vélhetően megállná a helyét magasabb szinten is, mint a KTE (illetve dehogy sajnos, nyilván nagyon örülünk neki, de fájó szívvel válnék meg tőle).
      – Horváth Krisztoferrel kapcsolatban már leírta nbcee is, hogy a folyamatos játéklehetőséget megkapja Kecskeméten, bemutatkozhat a nemzetközi kupa selejtezőiben, ez pedig még akkor is vonzó alternatíva a torinói padozással ellentétben, ha biztosan más klubok is szeretnék leigazolni/kölcsönvenni. Nem beszélve arról, hogy vele kapcsolatban rémlik olyasmi, hogy nyilatkozta is, hogy szívesen maradna (bár gondolom ez minden kölcsönjátékosról elmondható).

      Kihagytam valakit? 🙂

  2. – Magam is úgy gondolom, nem rossz dolog Kecskeméten kölcsönjátékosnak lenni. A klubvezetés is érzékeltette, ennek biztosítása a feladatuk. Vagyis, hogy tehetségeket menedzseljenek. Egyet tudomásul kell vennünk, a profi világban az üzlet mindent felülír. Még a nagy sztárok orra elé, akik hatalmas összeggel rendelkeznek, – C. Ronaldo, Messi – is tudnak olyan szerződést az orruk alá nyomni, hogy beleremegnek. Az utóbbi időben a KTE góllövői ennél szerényebb lehetőségért pattantak meg. Ahogy nbcee ecsetelte, a sok tényező nagy befolyással bír. Még a szerződést hosszabbítók városban maradására – fentebb említettek miatt – sem lehetünk biztosak. Talán csak egyben, hogy kecsegtető ígéreteik ellenére a Szabó team marad, és a klub keres a projekten. Ez a legfontosabb. Szerintem Krisztofer is máshol folytatja.
    – Ami a színvonalat illeti. Az MLSZ koncepció, mely hasonlít déli szomszédainkéhoz, hosszú idő után beindulni látszik.Ennek szakmai jelét napjainkban tapasztalhatjuk, már a tizenhetes válogatottba is, jelentős mértékben külföldi csapatokban pallérozódó fiatalok érkeznek. Este majd meglátjuk, a profi világban mit tanultak. Amikor beáll a rendszer, fejfájásunk is eltűnhet. A szurkolótáborral hasonló a helyzet, közönségszervezésből a Fradi mellett példát mutattunk, már a kiesést eldöntő rangadókra sem lehet jegyet váltani. És még nincs vége, érkezik a hatalmas táborral rendelkező Diósgyőr.
    – Egyébként én anno azt az álláspontomat szellőztettem, döntetlenekkel nem lehet bennmaradni. Váratlan győzelmeinek köszönhetően a KTE vélhetően dobogón végez, a másik nagy döntetlenező, Vasas kiesett. Most légy okos….zóna

    1. Kedves Zóna, nem is rád gondoltam. Voltak sokkal karcosabb vélemények is rólunk a döntetlenek kapcsán. Pedig a csapat akkoriban tényleg sokszor még a vesztes helyzetekből is kicsikart legalább egy pontocskát.

  3. Kedves nbcee, nem vettem magamra. Döntetlenek ide vagy oda, hosszú távon a KTE második helyére fogadtam, mely akár ezen a héten ötös szorzót eredményezhet.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.