Háromnegyedév értékelése

Edzői, edzőváltási szempontból nézzük meg ezúttal csapatonként hogyan teljesített eddig az élvonal.
Az elemzést a tavaszi tabella, a tavasszal megszerzett pontok szerinti csapat-sorrendben végezzük majd, de előbb a tavaszi tabella elemzése: minden korábbi átlagánál jobb, két pontos átlagot hozott idén a KTE, akik egyedül veretlenek ebben a naptári évben, szép még a Loki, a Paks és a Kövesd idei eredménysora is. Egyértelmű csalódás a Fradi, még akkor is, ha tudjuk, hogy sérülések tizedelik a csapatot, két fronton is helyét kellett állniuk, a meccsenkénti alig több, mint egy pont még kiesés ellen menekülő csapattól is kevés, nemhogy egy Fraditól! A Honvéd-Fehérvár-ZTE-Kisvárda egyértelműen alulteljesít, a Vasas hozza őszi formáját.

Tavasszal a KTE teljesített legjobban, idén már csak a kecskeméti csapat veretlen. Korábban már mindent leírtunk, a jelzők elfogytak, „beszerzésük folyamatban” 🙂 . Mint ahogy Garami Józsi bácsi is örökös edzője az MTK-nak, Szabó István is kiérdemelte már ezt a címet a hírös városban.

Második ebben a sorban a debreceni csapat, akik rosszul kezdték az évet. Hat forduló nyeretlenül, előbb Dombi Tibor vette át a csapatot ideiglenesen, majd a nyolcadik forduló után egy szerb edző kezébe került az irányítás, aki elég gyorsan rendbe tette a DVSC-t. A tavaszt is remekül kezdték, ebben az évben csak a Fraditól és tőlünk kaptak ki. Dobogós álmokat dédelgetnek, tegnapi vereségükkel ötödik helyre csúsztak a dobogó harmadik fokáról.

Feljött a Paks a harmadik helyre. Felemás módon kezdték az évet, első körben több volt a vereség, mint a győzelem. Kapott még Waltner egy kis bizalmat, de a 19. forduló után visszahívták Bognár Gyurit, aki újra a régi paksi focit hozta vissza sok góllal, és sok győzelemmel. Az első ötbe várható ez a csapat.

Mezőkövesden is sokat segített az edzőcsere, mert nagyon gyengén kezdték az évet. Kuttor rendet tett, otthon legyőzték a Fradit és minket is, ez kellő önbizalmat adott nekik. Jól kezdték a 2023-as évet is, sokáig vezették a tavaszi tabellát, de az utóbbi négy fordulóban csak három pontot szereztek, a kiesőhellyel szembeni 8 pontos előnyük négy pontosra fogyott. Habár az utóbbi hetekben kicsit rontottak, mégsem érzem őket a kiesés szempontjából veszélyeztetve.

Az Újpest a 8. forduló után cserélt edzőt, aki úgy ahogy összarakta a csapatot, de csodát ő se tud csinálni, mert éppen a kiesőhatáron telelt a csapat. A külföldi tulaj inkább a bevételben érdekelt, mint az erős keretben, a csapat jó szereplésében, mivel két tehetségük fiatalt is eladtak a téli átigazolási szezonban. Nagyon hektikusan alakultak idei eredményeik, elég meleg nekik a ‘pite’, csak két ponttal vannak a jobbik kiesőhelyen lévő csapat előtt.

A Puskás Akadémia nagyon rosszul kezdte az évet, első hat meccsből három vereség, de legutóbbi két meccsüket megnyerték és újra bejelentkeztek a dobogós helyezésért. A felcsútiak hullámzó teljesítménye ellenére úgy látszik edzőjük pozíciója be van betonozva, ő elmozdíthatatlan.

Egyértelműen kiemelkedik a Fradi a magyar bajnokságból. Szurkolói sokáig azt hitték száz százalékos teljesítménnyel nyerik az NB1-et, de előbb Kecskeméten, majd Mezőkövesden szaladtak bele vereségbe, egy hete pedig otthon kapituláltak a felcsútiek ellen, legutób Zalában betliztek. Edzőproblémájuk nincs, sérüléstől megtizedelt csapatuk szép lassan összeszedi magát és várhatóan javítanak majd tavaszi eredményeiken is.

A Honvéd kiesőhelyen kezdte az évet, és az első öt fordulóban most sem jött ki nekik a lépés, mert csak három döntetlennel három pontot szereztek. Ezt követte két nyertes meccs, és legutóbb egy sorsdöntőnek nevezhető kiesési rangadó a fehérváriak ellen. Ezt elbukták, nagyon nehéz lesz nekik felállni. Egyetlen szerencséjük, hogy két csapat is 2-2 ponttal van csak előttük, tehát ‘lőtávolságon’, egy győzelmen belül. Jót tett nekik az edzőcsere, de nem tudta kellően megreformálni a csapatot.

Elég jól kezdte az évet a ZTE, az első kör végén még dobogóesélyesnek is gondolhatták magukat, de valami elromlott. Zömében fiatalokra épülő csapatuk nem lett hosszú távon annyira eredményes, mint ahogy  nálunk sikerült. Zalaegerszegen érik az edzőváltás, de lehet, hogy ez se segít majd rajtuk, én a Vasas mellett a másik kiesőnek őket jelölöm meg. Kövesdben kicsit több a ‘ráció’, mint a zetében, a többi kieséstől veszélyeztetett csapat pedig összekapja magát a végére és kiejti a zalaiakat. A ZTE idegenben gyenge (utóbbi négy meccset vendégként elveszítette), közvetlen riválisok, a tabella második fele ellen idegenben játszik tavasszal …

Meglepő a Kisvárda tavaszi teljesítménye. A harmadik helyen teleltek, tavasszal csak a Vasas szerzett náluk kevesebb pontot. Idén csak egy győzelem jött nekik össze, sok az iksz, pár hete hazai pályán előbb ellenünk, majd a Loki ellen szenvedtek vereséget. 8 meccsen 8 pont. Edzőváltásban nem hiszem, hogy gondolkodnak, mert ott gyakorlatilag a tulaj irányítja a csapatot saját magát meg nem hiszem, hogy leváltaná.

A Vasas majdnem végig a tabella legvégén állt, csak öt fordulóban engedte el ezt a pozíciót. Keretüket olyan játékosokból alakították ki, akik évekkel ezelőtt maguknak nevet szerzeztek, de egykori erejük, sebességük már megkopott. Belőlük sem Kuttor, sem Kondás nem tudott nyerő csapatot kialakítani. Edzőváltásnak csak akkor van értelme, ha azért történne, hogy az új tréner a mostani keretből kiválassza azt az elenyészően kis számú fiatalt(!) akiket megtartanak, és egy teljesen új Vasast építenek nyáron a másodosztály megnyerésére. Kerettisztítás kell, mint ahogy ez nálunk az NB3 után történt.


Következő hét végén válogatott meccs miatt szünet, azután április-májusban 9 meccs vár még mindenkire.
Nem tudjuk mit hoz a jövő, de már a következő körben is érdekes párosításokra van kilátás:
~ A KTE az utóbbi időben gyengélkedő, idegenben kifejezetten gyengén szereplő kövesdieket látja vendégül,
~ a DVSC az angyalföldieknek adhatja meg a kegyelemdöfést, nem sok jót jósolhatunk a Vasasnak.
~ Kispestre megy a Paks, az se lesz egyszerű meccs a fővárosiaknak, nekik nagyon kellene a 3 pont,
~ a Megyeri útra látogat a Fradi-verő, feltámadó ZTE, ebből egy harcos meccs lehet.
~ Kisvárdára utaznak a felcsútiak, Török Laciéknak fogadják a két nyert meccses vendégeket,
~ a Fradi a fehérváriak ellen vígasztalódhat, találhat magára.


 

Ennyit mára, holnap jön a hétvégi meccs beszámolója, és a válogatott szünetben is lesz még itt olvasnivaló.

 

Egy gondolat “Háromnegyedév értékelése” bejegyzéshez

  1. Lehetne, de nem kívánom hosszúra nyújtani. Örülök, hogy foglalkoztok a szakember foglalkoztatási témával. Évek óta szajkózom, a megfelelő edző kiválasztás, menedzselés a magyar foci felemelkedésének egyik kulcsa. Mint korábban, a szakma ma sem nyom sokat a latba. Van egyáltalán képviselete? Pedig a rendszerváltás hajnalán nem indult rosszul a dolog. Amikor a Both József által vezetett TF középfokú edzőképzőbe jártam, diplomát csak úgy kaphattunk, hogy előtte egy külföldi csapathoz kellett kiutazni, és az ott tapasztaltakat diplomamunkába rögzítettük. Később, magasabb szinten a Mezey féle licenc bevezetésekor is ez volt a módi. Európa szakmai feltérképezése beindult. Az edzők tájékoztatása is nagy fordulatot vett. A KLC alakulásakor még a Csanádi könyv volt a szentírás, majd saját zsebre német márkáért külföldről szereztük be a szakanyagokat, a volt KSC-RSC /?/ vezetőedző, Németh Imre lefordította azokat, és a helyi szakemberek részére díjmentesen bocsátotta fejtágításra. A lendületet az jelentette, amikor Mezey doktor a top21 oldalt beindította, ahol a labdarúgás minden szegmensére választ kaphattunk. Aztán jött a mumus, és ki tudja mi okból szétvert mindent. Kezdődhetett minden elölről. Volt aki elsüllyedt, akadt aki talpon maradt. Mint pl. Szabó mesti, aki szintén ezen a „csecsen” nőtt fel. Az ő példája is bizonyítja, mit vesztettünk. Azóta nemcsak az edzők, hanem az őket képző vezetők is sűrűn cserélődnek. Csak egy a közös bennük, ilyen típusú szakembereket talonba tesznek. Testközelből tapasztalhatjuk, hol tartunk, könyörögnek, hogy neveljenek, kiemelten dotáljuk akik hajlandóak fiatalokat csatasorba állítani.. Megjegyzem, ahol sok az edzőcsere, ott a vezetőknél is baj van. Ha már Török Laciékat említetted: Kisvárdáról különböző nyilatkozatok útján olyan hírek érkeznek, igaz, hogy a tulaj kemény kézzel irányít, és saját magát nem váltja le, de Laciék mellett is kiállt. Manapság ritka tulajdonság. Az olvasáshoz egyelőre ennyit kívánok hozzátenni. Reménykedem, a KTE , a napos oldallal kiegészülve hamarosan telt házat produkál.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.