A statisztikáról …

„Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítottam,
vagy amelyik alátámasztja elméletemet, igazolja azt, amit látni szeretnék.”
(PingWin)

Viccet félretéve a különböző statisztikai elemzések között kutakodva újra kezembe került az xG-kérdése, az ezzel kapcsolatos gondolataimat osztanám meg veletek.

forrás: https://footystats.org/hungary/nb-i/xg

A két újonc a megszerezhető gólok tabellája végén van, ők vezették a 22 forduló (MP) alatt a  legkevesebb gólt érdemlő támadást. A KTE által vezetett támadásokból meccsenként az előző évek támadás-statisztikáit figyelembe véve csak 0,83 gól születhetne (xG), vasárnapi vendégünk mutatója ennél alig magasabb, csak 0,87. Az elvárttal szemben a mi eredményességünk sokkal hatékonyabb, a várható találatoknak közel dupláját (GF) szerezzük, szám szerint több, mint fél góllal túlszárnyaljuk a várható értéket (xG vs tényleges). Az angyalföldieknek ezzel szemben helyzetkihasználásuk sokkal rosszabb, még a várható gólokat sem szerzik meg. Mindkét csapat inkább védekező stratégiát folytat, gyors ellentámadásokra alapozva, így nem meglepő, hogy átlagosnál lényegesen több támadást vezetnek ellenük. Az ellenünk vezetett támadások erőssége alapján, nekünk több, mint másfél gólt kellett volna kapnunk (xGA), de mi csak meccsenként egyet kaptunk (GA). Ez védekezésünket dicséri. A Vasas nem húzza ennyire magára az ellenfelet, ellenük kevesebb, a veszélyes támadás, és viszonylag jól le is védekezik azokat, de nem annyira jól, mint mi.
A számokat látva -meg úgy egyébként is- vasárnap hazai győzelem várható a Széktóiban. 🙂


A fönti kép alatti foráson elérhető a következő forduló gólszámainak tippelése is. Kiszámították, hogy az eddigi fordulók mutatói alapján várhatóan hány gólt szerez az egyik és a másik gárda. Mint látjátok elég precízre sikerült a számítás. Érdekes lesz megnézni forduló után, hogy mennyire ‘ülnek’ ezek a számok. Vasárnap estére minden kiderül, majd meglátjuk a forduló után mindenki derül-e? Kérdés, hogy ezeken a számokon most, minden ki derül? /sorry, ez erős volt/

 

Mint a bevezetőben írtam mindent, és bármit elhiszek ami azt vetíti előre amit látni szeretnék 🙂 ,
ezért kézséggel elhiszem, hogy a KTE több. mint kétszer annyi gólt szerez vasárnap , mint vendége.
A többi helyen egy-két meccsel kapcsolatban lenne észrevételem, de pont én ne kritizáljam ezeket a számokat, akinek nagyon gyengék a tippmixes eredményei.


Végül egy részlet pár nappal ezelőtti posztból, ezt nem tudtam kihagyni:

~~~~~~~~~~~~~~~~

Vasárnap jöjjön mindenki a Széktóiba, és zúgjon a hajrá lilák, hajrá Kecskemét!

 

5 hozzászólás “A statisztikáról …” bejegyzéshez

  1. Ezt a végén levő idézetet még a Gól 2 -ben is említették (a blogot dicsérve egyébként) 🙂

    1. „… van egy nagyon jól működő szurkolói oldala a kecskemétieknek, -Lila Köd az elnevezése- annyi minden jól működik Kecskeméten, miért ez ne működne jól, ahol nagyon sok a hozzáadott érték …” bővebben 16 perctől itt: https://mediaklikk.hu/video/goool2-6-resz

  2. Általában a nagyokat szokták idézni. Te is beálltál a sorba. A három pont nagyon kellene holnap. Barnától, Bálinttól vagy mindkettőjüktől gólt várok. A pulzusom azt diktálja, Szuho váratlan passzából kis Szabó is lő hálószaggatót. Az előjelzések szerint a napos oldalon nem kell nagykabát. Hajrá KTE!!!

  3. Hála a csapatnak, és az őket támogató, egyre gyarapodó szurkolótábornak.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.