Tabellaelemzés

Hat forduló és vége a bajnokságnak.
Nézzük meg alaposabban a tabellát, vizsgáljuk meg a feljutási és kiesési esélyeket, és tekintsünk előre csapatunk következő meccseire is.

A fenti képen a szokásosnál részletesebb tabellát találunk.

Bal oldalon az alap tabellát látjuk. A feljutásért folytatott harcban a Vasas előnye 9 pont a diósgyőriekhez képest, akiket három ponttal lemaradva követ a Szeged és a Kecskemét, tehát az utóbbi két csapatnak 4 győzelmet, 12 pontot kellene hozni pluszban ahhoz, hogy a Vasast beelőzzék, miközben a diósgyőrieknek is folyamatosan menetelniük kellene. Nem. Annak, hogy a Vasas nem jut fel  idén már az esély szinte nulla. Igazi harc itt a csúfos edzőváltás miatt a DVTK és a Szeged között várható. Ebben a külön versenyben nem csak a 3 pontos hátrány miatt nehezebb a szegediek helyzete, hanem a hátralévő sorsolásuk miatt is, mert rájuk még a következő ellenfelek várnak: Siófok (otthon), Kecskemét (idegenben), Szolnok (o), Pécs (i), Győr (o) és a Nyíregyháza (i). Ezzel szemben a DVTK hátralévő ellenfelei: Haladás (i), Szentlőrinc (o), Budaörs (i), Soroksár (o), Ajka (i) és a Budafok (o). Kérdés persze, hogy a Szeged igazából fel akar-e jutni? Stadion van, jó csapat van, akkor miért ne akarna feljutni? Olvastam valahol ezt, de ez így nagyon le van egyszerűsítve. A két osztály között alsó hangon is majdnem 1 milliárd forint az éves költségvetési különbség, és mivel nem látunk bele a szegediek kasszájába, feltételezzük ők maradnának a második vonalban, mert arról nem nyilatkoztak eddig vannak-e idén feljutási terveik, ha befutnának a második helyre. Talán majd 1-2 év múlva, mint ahogy a közvetlen mögöttük lévő Kecskemét és Siófok is, mert ez utóbbi két csapat nem akarna ki tudja meddig nagyon messzire járni élvonalbeli hazai meccseik megrendezésének helyszínére (esetünkben legközelebbi helyszínként Paks, Szeged vagy Budapest jöhetne számításba).
A kiesés szempontjából még semmi nem dőlt el. Nagyon szoros a táblázat vége, a 10. helytől lefelé még gyakorlatilag bármelyik csapat kieshet. Nagyon fontos, milyen eredménnyel, hány ponttal jönnek ezek a gárdák ki a következő három meccsből. Ha fogadni kellene én a Szolnokiak mellett valamelyik két főváros csapatot, vagy a csákváriakat várom a kiesőhelyre a bajnokság végére, tehát itt többesélyes még a játék, mint a feljutásnál.

A középső tabellán a hazai meccseken elért rangsor, míg a jobb oldalin az idegenbeli sorrend látható. Mint láthatjuk itthon több pontot szereztünk ugyan, mint idegenben, de a hazai teljesítménymérlegen három csapat is megelőzött minket, míg idegenben csak a Vasas gyűjtött nálunk több pontot. A középcsapatok közül érdekes megfigyelni a Haladás hazai és a Győr idegenbeli rossz szériáját. A kiesőzónában lévő csapatoknál meglepő a Dorog hazai, és a Békéscsaba idegenbeli gyenge formája. Azért, hogy ne csak negatívumot találjunk említsük meg, hogy Visinka Ede csapata a 14. fordulóban nyert először a bajnokságban, azóta viszont olyan sorozatot futnak a kécskeiek, amivel dobogós esélyeik lehettek volna, ha az elejétől kezdve ilyen eredményességgel játszanak.


Tekintsünk kicsit előre.
Következő meccsünket a fővárosban játsszuk, a Kerület vendégei leszünk.
Ők pár héttel ezelőtt még stabil bent maradóknak tűntek, de az utóbbi hetekben nem megy nekik a pontgyűjtés. Hazai pályán ők gyűjtötték eddig a legkevesebb pontot, így a mi idegenbeli eredményeinket nézve jó eséllyel indulhatunk vasárnap a három pontért. Persze nem szabad elbízni magunkat, alaposan fel kell készülni a meccsre, no de Szabó Istvánék ezt jól tudják.
A hétvégi meccs utáni fordulóban a szegedieket fogadjuk tévés meccsen, majd megyünk Dorogra, jön a Tiszakécske, utolsó idegenbeli meccsünkre Szombathelyre utazunk, majd a Szentlőrinc ellen itthon zárjuk a bajnoki évet.

Aki tud ezután is jöjjön ki a meccsre, kísérje el a csapatot idegenbe, mert megérdemlik a fiúk, szurkoljunk ki újabb és újabb győzelmeket.

Hajrá lilák, hajrá Kecskemét!