Ez az időszak nemcsak rövidebb, de sokkal kisebb variációs lehetőséget ad a csapatoknak.
Nézzük miért:

A játékosok igazolása szinte kivétel nélkül nyáron jár le, mert teljes bajnoki évre terveznek a csapatok, ezért kisebb a ‘merítési lehetőség’, mert kevés játékosnak jár le éppen ekkor a szerződése, akivel korábbi klubja nem kíván hosszabbítani.
HA egy klub szívesen megválna játékosától szerződése lejárta előtt még télen, akkor azzal a játékossal jó eséllyel egy másik csapat se nagyon járna jól. HA egy játékos többre hivatottnak érzi magát és emiatt szerződését felbontva télen csapatot váltana fejlődése érdekében, akkor nem valószínű, hogy éppen kiesés ellen harcoló csapatot választana magának, ahol legnagyobb szükség lenne erősítésre. Kivéve, ha “van az a pénz”, de az a játékos nem fog majd a klubbért szívvel-lélekkel harcolni, mert neki csak a pénz volt a fontos, nem a csapat.

Utóbbi években nem kiesés ellen menekült csapatunk, ennek ellenére többségében nekünk se sikerültek téli igazolásaink. Nézzük kik voltak azok, akik télen kerültek a klubhoz: Kotroczó Péter, Koszó Balázs, Károly Bálint, Nagy István, Pantelis, Puskás Zoltán, Tóth Dani. Többen nem jelentettek már a harmadosztályban se igazi erősítést, pedig közülük az NB2-ben is számítottunk volna majdnem mindre.
Érdekes Kotroczó és Károly Bálint esete.
Kotroczó fiatal kora ellenére többnyire cserejátékosként jól megállta helyét, gólokat is szerzett és bár a fiatal-szabály miatt is jó lett volna megtartani sajnos nem illeszkedett abba a játékstílusba amit itt meg akart edzőnk valósítani. Károly Bálint a nyári szurkolói szimpátia-szavazáson magasan nyert abban a versenyben, hogy “kit tartanál meg a keretből” másodosztályba, de ő vissza akart menni régi klubjába. Fájó szívvel bár, de elengedtük. Most nem megy neki a játék. Sérüléssel indított, sokat kihagyott. Hiába van korábbi években megszerzett 45 másodosztályú meccses játékosmúltja nem tudott meghatározó emberré válni régi-új csapatában, ősszel csak hat meccsen kapott lehetőséget (átlagosan csak egy-egy félidőre), és csak egy gólt szerzett.

Nem a téli átigazolás tehát a megoldás. Nyáron van lehetőség a szerkezet teljes átszabására és akár a teljes keret kicserélésével, a téli keretmódosítás csak “finomítás, fazonigazítás”.