A téli átigazolási időszakról

Ez az időszak nemcsak rövidebb, de sokkal kisebb variációs lehetőséget ad a csapatoknak.
Nézzük miért:

A játékosok igazolása szinte kivétel nélkül nyáron jár le, mert teljes bajnoki évre terveznek a csapatok, ezért kisebb a ‘merítési lehetőség’, mert kevés játékosnak jár le éppen ekkor a szerződése, akivel korábbi klubja nem kíván hosszabbítani.
HA egy klub szívesen megválna játékosától szerződése lejárta előtt még télen, akkor azzal a játékossal jó eséllyel egy másik csapat se nagyon járna jól. HA egy játékos többre hivatottnak érzi magát és emiatt szerződését felbontva télen csapatot váltana fejlődése érdekében, akkor nem valószínű, hogy éppen kiesés ellen harcoló csapatot választana magának, ahol legnagyobb szükség lenne erősítésre. Kivéve, ha „van az a pénz”, de az a játékos nem fog majd a klubbért szívvel-lélekkel harcolni, mert neki csak a pénz volt a fontos, nem a csapat.

Utóbbi években nem kiesés ellen menekült csapatunk, ennek ellenére többségében nekünk se sikerültek téli igazolásaink. Nézzük kik voltak azok, akik télen kerültek a klubhoz: Kotroczó Péter, Koszó Balázs, Károly Bálint, Nagy István, Pantelis, Puskás Zoltán, Tóth Dani. Többen nem jelentettek már a harmadosztályban se igazi erősítést, pedig közülük az NB2-ben is számítottunk volna majdnem mindre.
Érdekes Kotroczó és Károly Bálint esete.
Kotroczó fiatal kora ellenére többnyire cserejátékosként jól megállta helyét, gólokat is szerzett és bár a fiatal-szabály miatt is jó lett volna megtartani sajnos nem illeszkedett abba a játékstílusba amit itt meg akart edzőnk valósítani. Károly Bálint a nyári szurkolói szimpátia-szavazáson magasan nyert abban a versenyben, hogy „kit tartanál meg a keretből” másodosztályba, de ő vissza akart menni régi klubjába. Fájó szívvel bár, de elengedtük. Most nem megy neki a játék. Sérüléssel indított, sokat kihagyott. Hiába van korábbi években megszerzett 45 másodosztályú meccses játékosmúltja nem tudott meghatározó emberré válni régi-új csapatában, ősszel csak hat meccsen kapott lehetőséget (átlagosan csak egy-egy félidőre), és csak egy gólt szerzett.

Nem a téli átigazolás tehát a megoldás. Nyáron van lehetőség a szerkezet teljes átszabására és akár a teljes keret kicserélésével, a téli keretmódosítás csak „finomítás, fazonigazítás”.


6 hozzászólás “A téli átigazolási időszakról” bejegyzéshez

  1. Ennek ellenére van bármi infó lehetséges érkezőkről/távozókról?

    1. Nincs hír érkezőről, távozóról és szerintem nem is nagyon lesz. Keretünk adott, a kitűzött célt velük el tudjuk érni. Cél a biztos bentmaradás és a lehető legjobb helyezés elérése. A feljutás még nem opció.

  2. Ne kapáljuk el ezt a feljutás dolgot. Valóban veszélyes lenne hirtelen fölkerülni, de szerintem a Vasas/DVTK valamelyike simán fogható ha meg tudjuk úszni a kécskei v Haladás elleni meccseken tapasztalt furcsaságokat. Ott van még az az opció is amiről egyre többet cikkeznek, egy esetleges bővìtés..

      1. Olvastam az előző posztot is, a hsz-eit is.

        Azt gondolom, hogy a jelenlegi politikai „elit” miatt nem éri meg följutni, ld. 2015-ös események, effektive mindegy, hogy van-e lelátó, van-e büfé, mi hogy néz ki, ha mondvacsinált okkal tanyasi potentátok csapatait akarják látni, akkor azt fogják látni. Szakmailag az NB2 többet ér.

        Esetleges változás esetén lesz/lenne érdekes egyébként a helyzet, akkor ugye a sok TA(h)O nem folyik be ezekhez a névtelen csapatokhoz, hanem egy módositott rendszer esetén azok a kulturális/sportklubok kapnak akiknek a köz tényleg adni akar, ld adó egyszázalék példája. Na egy ilyen rendszerben nagyon hamar „hiány” lépne föl az NB1-ben, arról nem beszélve, hogy esetleg ismét utat tudhatna törni valami szakmaiság egy 14-16-18 csapatos NB1 felé. Azzal egyetértek, hogy mindig voltak olyan csapatok fönt akik favágók voltak ld. Pápa, Haladás és legtöbbször nem a szép játékukkal jutottak oda ahova, de a régi „rend” sokkal változatosabb és értékelhetőbb volt minden szemszögből. Magam részéről a stadionok fölújitásával egyetértek, de meglevő, létező csapatok stadionjait kellett volna támogatni szakmai alapon, nem minden tanyán felhúzni egy párezer férőhelyes létesitményeket, vagy üzemeltető nélküli horribilis költségű senkinek nem kellő stadionokat.
        „bővités csak ámitás” -ezt hittük az év közbeni „szűkitésről”is, akkor is volt egy előre meghatározott versenykiirás, melyet nem sikerült betartani, épp ez okozza most a legtöbb dologban a problémát, az esetlegesség és a bizonytalanság. Sosem tudhatjuk, hogy egy mai valóság holnap is az marad-e vagy sem.

        1. A föntiekkel maximálisan egyet tudok érteni, az utolsó bekezdéssel kapcsolatban van csak aggodalmam, miszerint
          ” “bővités csak ámitás” -ezt hittük az év közbeni “szűkitésről”is ”
          Erről az MLSZ vezérkarról el tudom képzelni, hogy váratlant -előre nem bejelentett lépést- húz, de azt nem, hogy az logikus lesz /lásd szűkítés/.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.