Tabellaelemzés

Nézzük hogyan alakult a naptári év végre a tabella, amit január végéig nézegethetnek, elemezgethetnek a csapatok, mert akkor folytatódik a bajnokság, akkor lesz lehetőségük a további pontgyűjtésére. Lássuk melyik csapat mennyire lehet megelégedve őszi teljesítményével.

A tabellát négy felé oszthatjuk:

Az első hatos csoport az élmezőny.
A DVTK és a Vasas feljutóhelyen. Nem is csoda, hiszen mindkét csapat költségvetése lényegesen magasabb bármelyiknél, így könnyű nekik. Ennek ellenére sok volt a bukdácsolás részükről, lehetőségeikhez képest sokkal magabiztosabban (nagyobb különbséggel) kellene az első két helyen lenniük.
A KTE egyértelműen az NB2 pozitív meglepetése. A nyáron hatalmas átalakuláson átment újonc a téli szünetre odaért a dobogó harmadik fokára. Alacsonyabb osztályból érkező csapat célja a bentmaradás. 20 pontja van 20 forduló után a még kiesővonal feletti csapatoknak, tehát a KTE által eddig megszerzett 38 pontjával már most megerősítette másodosztálybeli tagságát, mivel 38 forduló vár összesen a csapatokra, így a tagság megőrzéséhez szükséges pontok részarányosan meg is vannak. Lehet magasabb célokat kitűzni, de nem érdemes helyezésekben, pontszámban jósolgatni, hanem úgy kell csinálni mint eddig: mindig a következő meccsre kell készülni, koncentrálni azután majd meglátjuk a végén, hogy mire lett elég egész évi munka.
A HaladásSzegedGyőr hármas lehet alkalmas még arra, hogy megszorongassák a jelenleg feljutóhelyen álló csapatokat, ezzel még jobb teljesítményre sarkallva őket. Kis szerencsével egyikük még feljutó is lehet?

A 7.-12. hely az üldözőboly.
Ők valószínűleg együtt maradnak, csak majd lesz egy kis helycsere közöttük. Dorog javított előző évi pozícióján, az Ajka rontott, az előző évi két NB3-as baranyai feljutó (Pécs és Szentlőrinc) stabilizálta helyzetét a tabella középen a nyírségieknek pedig hiába voltak/vannak magasabb céljaik nem megy a játék. A Siófok stabil középcsapat, ők ennél előkelőbb helyen nem hiszem, hogy végeznének, mint ahol most állnak.

Következő szakasz a kiesés elől menekülők csoportja.
Szinte azonos pontszámmal, csak egy árnyalatnyi különbséggel vannak a kiesővonal fölött, tehát nekik nagyon meleg lehet még a tavasz. Ha meggondoljuk, hogy a Csaba és a Csákvár már többször sikeresen megbirkóztak a bent maradással, akkor az ebben a blokkban lévő másik három csapatnak (SoriKerületBudaörs) nagyon nehéz lesz a bajnokság hátralévő része.

Legalsó szaggatott vonal alatt a kiesőhelyen lévők.
Budafokon úgy látszik ugyanazt a mélyrepülést követik el, amit nem oly régen a kaposváriaknak sikerült elérniük, hogy két év alatt két osztályt zuhannak lefelé. Két Tisza-parti csapat zárja a tabellát. A Szolnok régi, rutinos NB2-es csapat, de valami elromlott náluk. A bajnokság elején az első öt meccsen megszerzett 3 győzelemmel és két döntetlennel másodikok voltak a tabellán, de az ezt követő 15 meccsen csak 1 (!) győzelmet tudtak szerezni, így nem meglepő, hogy lecsúsztak a tabella végére. A sereghajtó megyei riválisunk, a Tiszakécske. Ők valamit nem jól csináltak a nyáron, mert hiába történt náluk az ősszel edzőváltás keretük kevésnek tűnik a másodosztályra. Télen nagy játékosmozgásra nincs lehetőség, csak apróbb finomítás lehet ilyenkor a keretben. Csak abban bizakodhatnak, hogy lesz legalább 3 olyan csapat az előttük lévő hétből, akiknél kettővel több győzelmet szereznek majd legalább ugyanakkora döntetlen-szám mellett. Két győzelem, hat pont nagyon sokat jelent a 13. hely alatti tabellarészen.


Mielőtt a jelenlegi tabellasorrendet kőbe vésett végeredménynek hinnénk pillantsunk vissza az egy évvel ezelőtti NB2-es tabellára. Nézzük meg hogyan nézett ki a tabella a téli szünetben és a bajnokság végén:

A feljutó és kiesőhely szempontjából fontos 5 hely közül csak kettőn állt az a csapat, aki a végén is ott maradt: az első és az utolsó. Ennek a diósgyőri szurkolók most is örülnének, a kécskeiek kevésbé. Mint látjuk nagy átrendeződés volt az előző tavasszal, és biztos így lesz most is.


Az idei tabella a csapatok összesített eredményeit tartalmazza, a kereszttabella viszont részletesen minden bajnoki meccs végeredményét. A vízszintes sorban található eredményt a sor szélén álló csapat pályaválasztóként, az adott oszlop tetején lévő csapat ellen szerezte. Az idegenbeli meccseket a kiválasztott csapat oszlopában láthatjuk, csak itt fordítva kell értékelni az eredményt, vagyis például a KTE oszlopában a Budaörs elleni 0-3 a hazaiaknak vereség, de nekünk győzelem. Aki nem ismeri ezt eredményleolvasási módszert annak talán első ránézésre furcsa, de érdemes megismerni, mert így egy kis felületen nagyon sok információ, érdekesség leolvasható, sok érdekes összefüggés található.


Holnap kicsit előretekintünk, megnézzük mi vár ránk tavasszal.
Érdekes módon a másodosztályban ezúttal nem márciusban kezdődik a tavasz,
(mint ahogy azt a meteorológiából ismerjük), hanem január végén, no de erről majd holnap …