Nézzük meg a csapatok őszi teljesítményét

Vége az őszi pontvadászatnak. Menjünk végig a tabellán és nézzük meg hogyan sikerült az ősz a csapatoknak, milyen reményekkel vág(6)nak neki a tavasznak.

Ma délután lejátszották az utolsó elmaradt meccset is, így véglegesnek tekinthető a tabella. A képen látható eredményekkel és pozíciókkal mennek a csapatok téli pihenőre.

Az első négyes kiemelkedik a mezőnyből.
A KTE alapcsapatának nagy részét nyáron igazolták. Kellett pár hét, mire összekovácsolódtak, és egy pár hetes középső hullámvölgytől eltekintve végig egyenletes teljesítményt nyújtottak. Nem titkolt szándékuk, hogy feljussanak a másodosztályba, amire meg is van az esélyük.
A Dabas korábbi években hatodik hely körül stagnált mindig. Most sikerült Szabó Istvánnak egy harcos, ütőképes csapatot kialakítania, dobogósok lehetnek a bajnokság végén, de ha a sok döntetlent győzelmekre tudják cserélni, még a bajnoki cím se lenne nagyon távol számukra, tehát velük is kell számolni …
A kisFradi végig harcban lesz a dobogóért, mert Leandro irányításával a tehetséges fiatalok végig szorongatni fogják az előbb említett három csapatot.
Az Iváncsa összeszokott rutinos csapat, harmadik éve az élmezőnyhöz tartoznak, majdnem a teljes őszi szezonban ők voltak a tabella elején. Ők lehetnek a legnagyobb vetélytársai a KTE-nek a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ha tavasszal is úgy kezdenek, mint tették azt ősszel.

Következő szakasz a középmezőny.
A peszterzsébetiek azzal a nem titkolt szándékkal szerettek volna csoportot váltani hátha itt többre viszik, mint keleten, de ez nem sikerült nekik. A 2019-2020-as csonka év előtt kétszer is a dobogón végeztek a végelszámolásnál, de dobogóra kerülniük ebben a csoportban nem sikerül majd nekik a végére.
A Misleny egy titok. Korábbi jó teljesítményük után a végére leeresztettek, számukra is csak az 5.-10. hely valamelyike a realitás, mint a Lizának.
A HonvédUTEPaks csikócsapatai a 5.- 12. hely közé várhatók, kiesés nem fogja veszélyeztetni egyik tartalékcsapatot se, de dobogóra se esélyesek.
A TaksonyGyónMonor trió körülbelül oda várható a végére is, ahol most vannak: a 8. és a 12. hely valamelyikére. Az első két csapat szempontjából ez dicséret, a monoriaktól azért ez a helyezés nagyon kevés, tőlük többet vártunk.

Éppen csak vonal fölött az Újváros – Körösladány – Vác hármas.
A DPASE-től ez nagy csalódás, mert korábbi években mindig a dobogó mögött a negyedik pozícióban végeztek. Reméljük összekapják magukat a télen és fentebb lépkednek a tabellán tavasszal.
A ladányiak meglepően jól kezdték a bajnokságot, de a vége felé két hónap alatt csak 1 pont jött össze neki. Most még a kiesőhely fölött vannak, de nem lenne meglepő, ha augusztustól újra megyében folytatnák a pontvadászatot.
A Vác egy nagy csalódás, ha nem vigyáznak két év alatt két osztálynyit zuhannak lefelé, mert az előző évi osztályváltás után ez a sors várhat rájuk nyáron is, ha nem szedik össze magukat.
___________________
Kiesőhelyen
… vonal alatt a vásárhelyiek, akiknek voltak jó időszakaik, hét meccset nyertek is, de formájukat nem tudják stabilizálni, ezért veszélyes, de nem reménytelen helyen vannak a tabellán.
A Rákosmente tetszetős játéka nem társul eredményességgel, ezért ők már hat pontnyi távolságra vannak a még bent maradást jelentő 15. pozíciótól.
A Szekszárd jól szokta kezdeni a bajnokságot, és a végén remek hajrával sikerült megszerezniük a bent maradást jelentő pozíciót. A hátsó ötösből a HFC mellett bennük látom a legnagyobb esélyt arra, hogy bent maradhatnak a harmadosztályban egy jobb tavaszi teljesítménnyel.
Az SZVSE biztos bent maradás reményével indult neki a bajnokságnak, kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne essenek ki.
A Majos csapatán már a csoda se nagyon segítene, mert lelkes csapatuknak nem nagyon megy a pontszerzés. Azt hiszem nem nagy könnyelműség őket már kiesőnek elkönyvelni.


A feljutásról …
Azt tudjuk, hogy a Kecskemét fel szeretne jutni az NB2-be.
A dabasiaktól nem hallottunk még nyilatkozatot ezzel kapcsolatban, de azt hiszem felmérik, mekkora létszám/létesítménytöbblet/anyagi többlet kell a magasabb osztályhoz, ezért nem tartom valószínűnek, hogy ha megnyernék a bajnokságot vállalnák a másodosztályt.
A Fradi2. nem mérvadó a feljutás szempontjából, mert a versenyszabályzat szerint NB1-es tartalékcsapat hiába nyeri meg a bajnokságot nem lehet feljutó, ebben az esetben a közvetlenül mögötte végző csapat lesz NB2-es.
Korábbi iváncsai nyilatkozatokból leszűrhető, hogy ők egy stabil harmadosztályúak akarnak lenni, tehát nem szándékoznak feljutni.
A többi csapatnak akkora a lemaradása, hogy nem nagyon szövögethetnek bajnoki reményeket.
A fentieket figyelembe véve igazi vesztenivalója csak a KTE-nek lehet, mert csak ők akarnak feljutni. Látva azt, hogy tavasszal olyan kurtán-furcsán egy pillanat alatt vége lett a bajnokságnak érdemes lenne ott maradni a tabella elején. Hat pontos előnynek elégnek kell lennie, hogy végig ott maradjon a KTE a tabella elején bármikor is legyen vége a bajnokságnak.
A második hely már csak azért sem opció* , mert keleten sokkal nagyobb az eltérés a mezőny eleje és vége között, ott várhatóan több pontja lesz a második helyezettnek, mint a mi csoportunkban. * ⁽ʰᵃ ᵃ ᶜˢᵒᵖᵒʳᵗᵉˡˢᵒ̋ ⁿᵉᵐ ᵛᵃ́ˡˡᵃˡⁿᵃ́ ⁿᵃ́ˡᵘⁿᵏ ᵐᵉʰᵉᵗⁿᵉ ᵃ ˡᵉᵍʲᵒᵇᵇ ᶜˢᵒᵖᵒʳᵗ⁻ᵐᵃ́ˢᵒᵈⁱᵏ⁾

A kiesésről …
A bajnokság végén kiesik a 16.-tól a 20. helyezettig öt csapat és a három csoport leggyengébb 15. helyezettje. A három csoportból miénk a legjobb mutatókkal rendelkező 15. helyezettje, ezért valószínű, hogy csak öt kieső lesz csoportunkból. A HFC-től lefelé csak maximum 1, vagy 2 csapatot tartok esélyesnek arra hogy kilépjen a kiesők mezőnyéből, helyükre a 10. helytől a 15.-ig még egy rossz szériával bárki bekerülhet.



Ennyit az őszről, és most lássuk a tavaszt.
A képről a Közép csoport csapatainak teljes tavaszi sorsolása leolvasható.
Február végétől 13 hét alatt 17 forduló (köztük három szerdai), ez a „tavasz 17 pillanata”: