Nem a méret a lényeg …

Nem, nem arról lesz szó! 😉

Sokan értetlenkednek, hogy egyes pár ezres (pár százas) létszámú településeken magasabb osztályú, jobb teljesítményt elérő csapatok vannak, mint a nagy múltú, hatvanszor-nyolcvanszor-százszor akkora létszámú településeken.

Negyven évvel ezelőtt a járás harmadosztályában játszottam egy kis falu csapatában.
Amíg egy ugyanakkora település csapatával játszottunk még lehetett beszélni egyenlő esélyekről, de amikor egy városi cég által patronált csapat volt az ellenfél már közel se voltak azonosak az esélyek.

Nem a településméret lényeg, hanem …

… lényeg pénz!

Biztos nem sok embert lepett meg, de nem árt végiggondolni, mielőtt értetlenkedünk.

A szurkoló kimegy a meccsre, szeretné, hogy csapata a legjobban szerepeljen, bajnok legyen. Ez rendben is van. Az NB-s csapatokat cégek finanszírozzák, attól függ, egy csapatnak mennyire megy, mennyi támogatót, szponzort lehet összeszedni a tulajdonos által betett pénzhez. Ebből lehet gazdálkodni jól, vagy rosszul. Vegyük a jobbik esetet, hogy jól gazdálkodik egy klub. Nagyon nem mindegy mennyi pénz áll rendelkezésre ahhoz, hogy csapatot építsen, működtessen.

Az MLSZ ad minden NB3-as csapatnak évente 28-30 millió forintot. Az kb. arra elég, hogy kiesőhelyen végezzenek. Csepelen például elég szerény volt a kassza, csak 10 milliót tudtak az MLSZ pénzhez tenni, ki is estek.

A biztonságosnak nevezhető bent maradáshoz a tízmilliós saját erő többszöröse kell, a középmezőnyhöz annak is a többszöröse, kb 80-100-120 millió? Akkor mennyi kellhet ahhoz, hogy olyan erős csapatot lehessen kialakítani, akik megnyerik az NB3-as csoportot? Mivel ezek az adatok nem publikusak csak találgatni lehet, de nagyon sok pénzről van szó.

Bosszankodunk, hogy régi, nagy múltú településeken nincs magas szintű, színvonalas foci. Ennek oka, hogy a költségek, kiadások brutális módon megemelkedtek az utóbbi időkben. Ez köszönhető az adóknak, és a valóságos teljesítménytől nagyon elrugaszkodott javadalmazásoknak*, és a megnövekedett üzemeltetési költségeknek. Amíg ezeken nem sikerül csökkenteni, addig pénzre van szükség a jobb teljesítmény lehetőségének eléréséhez.

Sok, sok pénzre …

forrás: thewoundedlion.wordpress.com

~ * – „a valóságos teljesítménytől nagyon elrugaszkodott javadalmazásoknak” – anno a meccs után 2 üveg sör volt összes ‘jövedelem’, az összes amit ‘energia-utánpótlás’-ként a TSZ-elnök által bedobott pár láda sörből jutott mindenkinek. Elvileg az NB3 most is amatőr liga, viszont olyan teljesítményért/hozzáállásért ennek az értéknek aránytalanul többszörösét kapja kalóriapénzként pár ember, amilyen teljesítményért és hozzáállásért annak idején minket napokig kergettek volna a faluban. Akinek nem inge …