Négyen távoztak a csoportból (egy bajnok és három kieső), így ugyanennyit kell pótolni a csoportban. Egy éve szerettünk volna szomszédvári derbit vívni, az NB2-es kiesők közül a Szolnokot szerettük volna, de nem őket kaptuk. Nézzük, most összejön-e a szomszédok csatája?

Alaphelyzet, hogy egy NBkettes kiesőt szoktak a csoportba sorolni bajnokunk helyére, és 3 osztályozónyertes megyei bajnokot.

Mosonmagyaróvárról jó eséllyel tudható, hogy a nyugati csoportba kerül, de másik két másodosztályból kiesett csapatról nem lehet egyértelműen megállapítani ki hova kerül majd.
Nézzük a két csapat az elmúlt tíz évben melyik osztályokban, és hogyan szerepeltek:

forrás: magyarfutball.hu

A Cegléd az utóbbi tíz évben csak egyszer volt harmadosztályú, akkor a keleti csoportban, de a korábbi években voltak ők a Középben, a hat csoportos harmadosztályban Mátra és Alföld csoportokban is. Ugyanezt a csoportjárást járta végig a másik mostani kieső Monor is, csak ők tíz éven belül. Ezek alapján tehát lehetetlen megjósolni melyik csapatot kapjuk a Közép csoportban a kettő közül. Egyiket (és csak egyiket) minden bizonnyal megkapjuk, mert a korábbi rémhírek ellenére a legújabb információk szerint a Monor mégis tudja vállalni a harmadosztályt.

A három kiesőhelyre jön három csapat.
Első helyen az osztályozó nélkül érkező Dabas-Gyón szinte biztos befutó a csoportba érkezésre.
Második hozzánk kerülő csapat a területi elvek szerint a KELEN SC – Békéscsaba II. párosítás továbbjutója.
Harmadik helyre szinte biztos, hogy nem a a megyéből kapunk csapatot. Nézzük miért:

A képen látható, hogy az osztályozó nélkül feljutó csapatok közül csak a Dabas-Gyón van a mi területünkön, az osztályozósok közül is csak a Kelen-B.csaba2. Ha esetleg feltöltésre kerülne sor elvileg az előbbi párharc vesztese is szóba jöhetne, de ahhoz 11 csapatnak kellene visszalépnie, hogy erre a feltöltésre felkérjék az itteni vesztest. Marad tehát az, hogy valamelyik másik csoportból egy területileg csoportunkba illő, tehát fővárosi, vagy Pest-környéki csapatot áthelyeznek hozzánk. Ha ez a helyzet következik be, akkor valószínűbb, hogy a nyugati csoportból helyeznek át középre valakit, mert ott keletkezik létszámtöbblet. Ha így lenne jobban örülnénk egy olyan csapatnak, aki a tabellán most hátrébb végzett. 😉


Korábban azt hittem nem nagyon mozgatják a csapatokat év végén a csoportok között, de tévedtem. Nézzük meg az elmúlt hat év a Közép csoport csapatait (ennyi ideje van most három csoportos NB3):

forrás: adatbank.mlsz.hu

Mint látjuk volt itt mozgás rendesen, lehet itt látni olyan csapatokat akik már nem nálunk hanem másik csoportban vannak.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ezek csak számolgatások, esélylatolgatások, találgatások.
Holnap lesznek az osztályozók első meccsei, következő szombaton a visszavágók, ezután már csak 2-3 hét és kialakulnak a csoportok.
Addig ajánlom figyelmetekbe a fenti képek tanulmányozását.