Esélylatolgatások hat fordulóval a vége előtt.

Már csak ötöd része van hátra a bajnokságnak, elkezdődtek a végső helyezkedések a tabellán, hamarosan célegyenesbe fordulnak a csapatok. Nézzük mik az esélyek, kilátások a következő fordulókra:

Szokás szerint egy áttekintő táblázaton próbáljuk az esélyeket latolgatni:

A fenti képről sok minden leolvasható, gondolatébresztőnek néhány dolog:

A táblázat bal szélén a csapatok tabellán elfoglalt helye, összpontszáma és tavasszal megszerzett pontjainak száma látható. A csapatnevektől jobbra a hátralévő ellenfelek, majd azok jelenlegi helyezési számai. Átlagoltam ezeket a számokat a következő oszlopba. Ahol ez az átlagszám magas, az azt jelzi, hogy az a csapat a táblázaton hátrébb helyezkedő csapatok ellen kapja majd ellenfeleit, tehát (elvileg) könnyebb helyzetben vannak; ahol ez a szám alacsony, ők a táblázat elejéről kapnak inkább ellenfeleket.

A kép jobb szélén látható csapatsorrend azt jelzi kinek jutottak az utolsó fordulókra a legkönnyebbnek tűnő ellenfelek (a Pécsnek), és kinek a legerősebbek (a Szeged-Grosicsnak). Nézzük csak meg ezt a sorrendet:
~ Érdekes, a 12.-15. pozícióban lévő csapatok (Pécs, Szekszárd, Makó, Paks2) többségében a tabella második feléből kapnak ellenfeleket, így az ő jó eredményeik, illetve a konkurens csapatok betlizése esetén itt még azért lehet helycsere, nagyobb mozgolódás, jó esély van az előrelépésre is.
~ Őket az 5.-7. csapatok (Taksony, Honvéd2, Dabas) követik az ellenfél-erősségi sorrendben, tehát nekik jó esélyük van átlagteljesítménnyel pozíciójuk megtartására.
~ Kecskemét tavaszi eredményei hullámzóak, de lényegesen jobbak, mint az ősziek. Nekik a 8. végső pozíció megszerzése sem tűnik elérhetetlennek, mivel a közvetlenül előttük lévő három csapat csak egy-egy ponttal gyűjtött többet eddig, mint ők, és a riválisoknak erősebb ellenfelek maradtak a végére.
~ A vásárhelyiek ellenfelei átlagosak, de ettől függetlenül nem várható, hogy elmozduljanak az utolsó helyről.
~ A Rákosmente, a SZEOL, és a Misleny gárdájára nehezebb kihívások várnak a hajrában, az átlagosnál erősebb ellenfeleket kapnak majd.
~ Sokan nem cserélnének az Iváncsával, mert nekik az utolsó négy fordulóra a tabella jelenlegi első négy helyezett csapata marad.
~ Leghúzósabb végjáték a Szentlőrincre, Dunaújvárosra és a Szeged-Grosicsra vár.

Ennyit az esélyekről, a papírformáról.
Természetesen ezek nem minden szempontból mérvadóak, mert a formák hullámzóak, betegség, eltiltás vagy azt ellenfél rosszabb feltérképezése miatt nemcsak papírforma eredmények születnek.