Néhány szó a kereszttáblázatról.

E sorok írója a múlt század második felének közepén találkozott először kereszttáblázattal, a Képes Sport és a Sportfogadás hetilapok közöltek ilyen összefoglalókat. Nagyon megtetszett, hogy egy képen minden információ megtalálható az adott bajnokságról. Többen jelezték, hogy nem egészen értik az egészet, ezért az eredetihez képest kicsit kiszíneztem, megformáztam, és lentebb elmagyarázom használatát.

A meccsek párosítását úgy kell leolvasni, hogy előbb vesszük a sor elején álló csapatokat (ők a pályaválasztók, ők játszanak otthon), majd leolvassuk az oszlop tetején a vendégcsapat nevét. Az eredmények értékelése ennek megfelelően fordított, hiszen ami a hazai csapatnak győzelem, az a vendégeknek vereség, és viszont, tehát a színjelzést ennek megfelelően kell értelmezni: zöld a hazai győzelem, piros a vendégsiker.

Nézzük például az Akasztó csapatát. Hazai eredménysoruk nagyon változatos, látszik, hogy otthon meccseik felét nyerték, másik felét elveszítettek, egyszer ikszeltek. A probléma akkor kezdődött számukra, amikor elhagyták a falu határát, mert amikor kirándultak valahova (- egy döntetlentől eltekintve -) mindig a hazaiak gyűjtötték be a három pontot, tehát náluk a probléma elsődleges forrása a harmatgyenge vendégszereplés. Legrosszabb hazai mutatóval nem véletlenül a táblázat utolsó helyén szereplő Kunszállás rendelkezik, csak egyszer gyűjtötték be otthon a 3 pontot /egy zöld háttérszínű eredmény a Kunszállás sorában/, érdekes, hogy vendégként ez többször, szám szerint kétszer sikerült /pirossal jelölve a Kunszállás oszlopában/.

Az eredmények mazsolázgatásán kívül látható azt is, hogy melyik csapat melyik fordulóban ki ellen játszik a későbbiekben, leolvasható a következő forduló párosítása is, hiszen soronként megkeressük a következő forduló sorszámát. Ahol ezt megtaláljuk előbb leolvassuk a sor elején álló csapatot (ők lesznek otthon), és ahol ez a sorszám látható, ott az adott oszlop tetején látható csapat lesz a vendég.
A 23. fordulóban így néz ki tehát a párosítás:
Akasztó – Kecel, Jánoshalma – Kiskőrös, Kecskemét – Bácsalmás, Kiskunhalas – Kiskunfélegyháza, Kunszállás – Harta, Lajosmizse – Soltvadkert. Mivel Kalocsának sem sorában, sem oszlopában nem volt 23-as sorszám, így ők ebben a fordulóban pihennek, szabadnaposak. Néhány meccsnél dátum látható, ezek elmaradt találkozók, a jelzett dátumokon lesznek pótolva.

A kereszttáblázat egy jó lehetőség a bajnokság összes eredményének és a teljes sorsolásnak egy képen történő megmutatására. Ezt lehet nagyon rosszul is csinálni, mint például az MLSZ tette adatbázisában. Ezen a linken  (a tabella fölött) elérhető az ő kereszttáblázatuk ami nagyon nehezen értelmezhető. A csapatok neveit a csapat logójával próbálták helyettesíteni, de nem vették a fáradtságot, hogy kikeressék a csapatlogókat. Én megtettem, több, mint egy évvel ezelőtt elküldtem nekik, de nem használják. Logó helyett a csapat nevének kezdőbetűje látható, ha rámozgatjuk az egeret a csapat neve is látható, de ez így elég körülményes és áttekinthetetlen. 🙁

 

Visszajelezést kérnék Tőletek!
Érthető, értelmezhető-e a táblázat, van-e még kérdés ezzel kapcsolatban, illetve az is érdekelne van-e rá érdeklődés, vezessem, tegyem közkinccsé rendszeresen, vagy ne foglalkozzak vele?!

 

2 hozzászólás “Néhány szó a kereszttáblázatról.” bejegyzéshez

  1. Kicsit OFF, de ha valakit mélyebben érdekel a téma a mellékelt linken megtalálhatja a nagyon hasznos információkat tartalmazó szurkolói szoftvereket. Ha nem nagyon idegen számodra az excel, jó kis szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget kapsz ezektől. A magyar nemzeti bajnokságban csak az első két vonalban vezetik még, tervezem, hogy beszállok ősztől az egyik harmadosztályú csoportban én is vezetem majd. Hogy melyikben az még titok. 🙂 http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/szurkoloi-szoftverek-104676

  2. Visszajelzés: Cialis 20mg

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.