Kecskeméti focimúlt

Ebben a témában nbcee korábban már három részes posztot írt (első, második, harmadik), és készített térképet a KTE otthonairól is:

pálya

Igen, de mindez a KTE-ről szól, most viszont nézzük a városi focimúltat.


A kecskeméti focimúlttal kapcsolatban a magyarfutball.hu 45 találatot ad.
Az első találat a Jámbor által Vasasba átvitt indulási jog, azt hiszem ezt nem nevezhetjük kecskemétinek, de maradt még 44. Ebből 39 csak pár évig élő, ‘alkalmi’ csapat volt. Van viszont öt csapat amelyik igazi vonalat adott és ad a város sportjának, meghatározója volt a város sportéletének.

 

1. Kecskeméti TE
1911-ben alakult a klub, 1912 óta minden évben indult a bajnokságban, tíz évben a nemzeti bajnokság negyedik vonalában szerepelt (megye I.), a többi évben ennél magasabb osztályban (megyeinél magasabb, nemzeti bajnokság valamelyik szintje). Átlagos év végi helyezési száma hetedik, tehát stabil középcsapatnak tekinthető. Tízszer lett bajnok, egyszer történt meg, hogy egymás utáni években kétszer osztályt lépett előre (’65-’67 megye I-ből NB2-be). A fenti eredmények azért is dicséretesek, mert egy nagyon szerény költségvetésű munkáscsapatról beszélünk.
Első nehéz időszakát a kilencvenes évek végén élte meg, amikor a KSC-vel történő fúzió miatt a KTE név rövid időre eltűnt a láthatárról, de 1999-ben a KTE vezetősége szerződést kötött a Tiszauggal és megye harmadosztályban továbbvitte a KTE nevet. Ez két évig tartott.

forrás: Heltai Nándor - A szeretnivaló klub (2011)Második nehéz időszakát most éli, de mint egy főnixmadár poraiból ujjá éled, és újra magasan repül majd. Ezt reméli legalábbis sok lila vérű szurkoló!

 

2. KAC – Kecskeméti Dózsa – KSC
Legrégebbi városi klub a KAC már 1911-től szerepel szervezett bajnokságban, de ők a negyvenes évek végén megszűntek. Pár év múlva az ötvenes évek legelején alakult a Kecskeméti Dózsa amelyiknek jogutódja lett 1972-ben a KSC. Gyakorlatilag 1911-től 1997-ig, a KSC megszűnéséig volt tehát két masszív csapata a városnak. Egyik a KTE, másik ez a második vonal. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez a ‘második’ csapat leggyakrabban ‘előbbre rangsorolt helyen’ szerepelt, mint a KTE.  /Támogatók, szponzorok, politika, stb. okán/ Csak három olyan év volt (1951-1953) amikor a lilák magasabb osztályban játszott, mit a fönt felsorolt trió egyike. Akkor mi az NB2 Déli csoportjában játszottunk, az akkor újonc Kecskeméti Dózsa pedig a NB3-ban.

 

3. Kecskeméti LC-KTE – Közelmúlt és a jövő
A Kecskeméti LC 1992 novemberében a városi labdarúgásban dolgozó szakemberek kezdeményezésének köszönhetően alakult meg. Alapításkor megfogalmazott célkitűzések között található volt a labdarúgás népszerűsítése, rendszeres edzési lehetőség biztosítása, utánpótlás tornák szervezése, részvétel az országos és nemzetközi tornákon.
A KTE van, volt, és lesz! A Kecskeméti TE nem szűnhet meg!
Jelen sorok írója is hajlamos volt azt hinni, hogy a KLC-KTE névben a KTE Kecskeméti Testedző Egyesület, pedig az a Közös Torna Egylet. Ma még csak KLC-KTE, de pár év múlva talán Kecskeméti TE névként találkozhatunk a csapat nevével reméljük magasabb osztályban!

 

Az elmúlt 104 évben mindig volt kecskeméti csapat valamelyik nemzeti bajnokságban. Amikor nem a KTE, akkor a KAC, a Dózsa, vagy a KSC.
Most nincs kecskeméti, sőt még megyei csapat se a nemzeti bajnokságban!
Bács-Kiskun legmagasabban jegyzett csapata megye I.-es!  🙁

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Köszönjük annak aki lehetővé tette, hogy a nemzet bajnokság legmagasabb osztályába játszhasson a KTE, köszönjük neki, hogy hét évig gazdasági hátteret biztosított a csapat számára, hogy ott is maradhasson, de annyit azért megérdemeltünk volna, hogy kiálljon és azt mondja, gyerekek ennyi volt, eddig bírtam, valamit nem csináltam jól és nincs tovább! Talán így lett volna korrekt a szurkolók felé! Nem  is talán, hanem biztosan!

 

Ezt az írást az a hozzászólás ihlette, miszerint a városban nem volt és nincs más csapat csak a KTE és a KSC. Valóban szép dolog a múlt emlékezetének idézése, de a tényszerű tájékoztatás érdekében meg kellett említeni, hogy volt, van és lesz (!) sok és több csapat is Kecskeméten.

 

Történelmi érdekességként egy 1919-es légi felvétel a levéltár gyűjteményéből az akkori Széktóról. Ide várjuk mielőbb vissza a KTE csapatát, a mi csapatunkat! 🙂

Kmét_1919

2 hozzászólás “Kecskeméti focimúlt” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.