Miért beteg a magyar foci?

Nem török írói babérokra, remélem azért sem perelnek be, hogy a címet loptam, de amin állandóan morfondírozok ahhoz nagyon illik.

Miért beteg a magyar foci — szerintem.
Ez a legnagyobb, legnépszerűbb látványsport és kialakult egy olyan fizetési stratégia a klubok többségénél, ami nem teljesítményalapú, hanem a tekintélyes méretű jövedelmeket gyakorlatilag alapból megkapják jelenléti bónuszként a játékosok, eredményességi jutalom csak nagyon kicsi része lehet a jövedelmüknek, mert ha nem így lenne akkor hajtanának érte, sokkal pörgősebb meccsek lennének.

A péntek esti első meccs ékes bizonyítéka volt a fenti gondolatmenetnek.
A ZTE-MTK meccsen nem láttunk a győzelemért megszakadó játékost.
A Nyíregyháza-Győr meccs már igazi focit hozott, ami elsődlegesen a nyírségieknek köszönhető. A meccs kétharmad részéig mentek/hajtottak, mint a gép, az utolsó fél órában is, de már kicsit fáradtabban, alacsonyabb fordulatszámon. Hogy lehet ekkora kontraszt a két meccs között? Mit ‘szednek’ a nyíregyháziak? Fekete Tivadarnak, a csapat sportigazgatójának májusi, 24.hu-nak adott nyilatkozatában találjuk a válasz:

Nagyon kíváncsi vagyok az ő rendszerük pontosabb részleteire is.
Én már Verebes mesternek az ETO-nál két évtizeddel ezelőtt kialakított ösztönző rendszerét gondoltam tovább, ennek a kluboknál történő bevezetése is alaposan megreformálhatná a magyar focit. Aki bírja az iramot és megérdemli az keres, aki nem, az nem ide való és átadja helyét másnak aki dolgozni, hajtani és pénzt keresni akar.
Vegyünk egy egymilliós havi alapfizetést a könnyebb számolás miatt, a játékosok jelenlegi fizetését ennek arányában módosítanánk.
Szóval egymillió. Adok hozzá 20 százalék fizetésemelést, ha lesz teljesítmény, de az emelést és az alapfizetés egy részét is több feltételhez kötöm:
~ alapfizetés az egész harmada, 400 eFt, amiből a kedvező adózás miatt éhen halni nem lehet, ezért elvégzik becsületesen az edzésmunkát.
~ A következő harmadot (12×400 ezer forintot) a ‘meccspénzt’ bajnoki pontokhoz rendelem, kerekítve egy pont 50 eFt, győzelem 150, vereség esetén a pénz marad a kasszában.
~ A harmadik harmadot (4,8 mFt) akkor kapják majd meg a játékosok, ha elérik a kitűzött célt, egy újonc esetében ugye ez a bentmaradás.
~ Azért, hogy ne álljon le a csapat felajánlanám, ha elérik az első 8 hely valamelyikét és a kupában nyolc között lesznek akkor az elveszett pontokért meg nem kapott pénzeket is odaadom. Tehát összejött az 1,2 mFt.
~ Prémium csak akkor lenne, ha elérik az előző lépcsőt, akkor odaadnám nekik annak a többletnek harmadát amennyivel többet kap a klub az MLSZ-től annál, mintha csak az éppen bentmaradó tizedik helyen végzett volna. Ez elérheti, de meg is haladhatja az egy havi fizetést, tehát elérhető a 13. fizetés is, csak meg kell dolgozni érte.

A fenti számvetés az optimista forgatókönyv, de mi a helyzet, ha mondjuk kiesik a csapat 30 ponttal. Hónapokra leosztva a ‘pontpénz’ 30*50eFt/12=125 ezer forint + 400 eFt alapfizetés. Lehet tehát az egymilliónak alig felét elérni alulteljesítés esetén.

Miért beteg a magyar foci?
Mert teljesítmény, eredménykényszer nélkül áramlanak ki a pénzek!