Miért nem nyitják ki a városi oldali lelátót?

Gyakran elhangzik a kérdés, találgatás, hogy közkedvelt néven ‘napos oldalnak’ nevezett, városközponthoz közelebb lévő lelátót miért nem nyitják ki, miért nem mehetnek be oda nézők? Próbáljunk erre választ keresni.

Szerencsére jól megy a szekere a csapatnak, egyre több a szurkoló és lennének hamarosan többen is, ha elférnénk a klubház felőli oldalon. Miért van lezárva a városi oldal?

Minden kérdésünkre választ ad az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata, aminek minden klubnak meg kell felelnie. Ezt ide klikkelve tanulmányozhatjátok.

Három fontos feltételnek biztos nem tudunk eleget tenni jelenleg, aminek megoldása sok milliót felemésztene. OK, csináljuk meg. Reményeink szerint a következő 1-2 évben nagyobb szabású fejlesztés valósulhat meg, ezért nagy valószínűséggel a most felújításra szánt milliók kidobott pénz lenne.

Nézzük ezt majd részletesen, de előbb nézzük a három nagy problémát, hiányosságot:

Nézőtér állapota.
Az 59 éves betonépítmény nézőtéri burkolatának klubház felőli felújítása megtörtént, de a másik oldalon nagy munka lenne a betonburkolatot rendbe hozni, ami a Szabályzat nézőtérre vonatkozó részének negyedik pontjának nem felel meg jelenleg


Büfé
Épített büfét kell üzemeltetni minden nyitott a nézőtéri részen. Épített büfét, ami nem kitelepült bódé,
sőt KÖJÁL-engedélyeztetésileg még nem is olyan egyszerű, hogy például az egyik jegykiadóra rámondjuk, hogy az büfé. /NB2-es meccs A-E kategóriával rendelkező pályán rendezhető./


WC
Létszámarányos angol WC-t és kézmosási lehetőséget kell biztosítani, tehát pár TOI-TOI nem megoldás.
Ezen az oldalon háromezres befogadólétszámmal számolva jelentős számú angol WC-t kellene kialakítani, körülbelül annyit, mint amennyi most a klubház két oldalán van összesen.


Lehet, hogy van még több probléma is, de ezekről biztosan tudunk, vagyis tudnak akik az előző években oda jártunk szurkolni.
___________________________

A jövő évi választások függvényében két terv lehet talonban:

A. Az új kormány támogatja a stadionfelújításokat.
Ebben az esetben első lépésben még a nyáron befejeződhetne a strand felőli oldalon a nézőtér teljes lefedése, mert ez a másodosztály infrastrukturális feltétele. Ennek elkészítésére egy év haladékot kaptunk ami a következő bajnoki év elején lejár. Május végétől augusztus elejéig lehetőség lenne a pálya eltolására a klubház felé, alácsövezésére vízelvezetés, és fűthetőség szempontjából. Ez utóbbi másodosztályra még nem előírás, de … merjünk álmodni újra élvonalról, tehát a jövőnek építenénk. A pályaeltolás ha nem is készül el két hónap alatt három alatt elkészülhet, az első pár fordulóban felcserélnénk a pályaválasztói jogot, mint tették ezt páran most is. Harmadik lépésben a napos oldali lelátót el lehetne bontani, és a szolnokihoz hasonló mobilelemes betonszerkezetű lelátót lehetne kialakítani az ősz folyamán, amit egy év múlva birtokba is vehetnénk. Erre az új lelátóra a tető felhelyezése várhatna, míg NB1-es lesz a csapat.

B. Az új kormány NEM támogatja a stadionfelújításokat.
Ekkor egy minimál-terv lenne megvalósítható. Lehet, hogy másként (egyszerűbb kivitelben) valósulna meg a strand felőli nézőtér teljes lefedése. Ekkor lépne életbe az, hogy marad a futókör, marad a napos oldali lelátó és azt újítjuk fel, alakítjuk át a szabályoknak megfelelően. Itt jön képbe az, hogy miért nem bontjuk már el a túloldalt, ha nem számolunk vele. Szívünk szerint lebontanánk, modernizálnánk, előrelépnénk az A. terv irányába, de ennek megvalósíthatósága nem csak rajtunk múlik. Ha a rosszabb forgatókönyv valósulna meg akkor maradna a napos oldal, csak fel lenne újítva.

A fentieket látva ugye már nem is olyan egyszerű a kérdés, hogy kell egy tisztasági festés, vagy pár pottyantós, …


Nagyon bízunk benne, hogy az A. terv valósul meg a következő évben/években és akkor a napos oldali lelátóra fordított sok-sok millió forint kidobott pénz lenne.

7 hozzászólás “Miért nem nyitják ki a városi oldali lelátót?” bejegyzéshez

  1. Régóta huzódó dolog, olyan ez mint a lucaszéke! Lehet, hogy akkor fog megvalósulni, ha a kutyapárt elnöke lesz a miniszterelnök!

  2. A stadion a város tulajdona, és a Hírös Sport npKft. kezeli, az ő engedélyük nélkül egy molinót sem lehet kirakni. Szóval nekik kell tervezgetni nem a KTE- nek

    1. Igen. Ezeket a beruházási pénzeket sosem az NB-s klubok, hanem az Önkormányzatok kapják, mivel ez nem egy csapat, hanem több száz (esetenként ezernél több) fiatal rendszeres sportolási lehetőségéhez, és a szurkolók elhelyezéséhez nyújt kulturált, 21. századi környezetet.

  3. Ezek szerint a kormány kiléte olyan szempontból mindegy, hogy jelen esetben a jelenlegi városvezetés a jelenlegi kormánynál nem tudta( vagy akarta) elintézni ezt a felújitást. A csapaton és a szereplésükön tehát kicsit sem múlik az adott rekonstrukció.
    Ui. Angol WC a napos oldalon is található (használtam többször) s ha jól rémlik büfé is kialakitható volna.

    1. 2015-ben az MLSZ négy csapatot penderített ki terven felül az élvonalból, azóta ők a kegyvesztettek:
      ~ Győr – ők azóta se kaptak forrást felújításra, mondjuk nem is kellett, mert náluk már régen kész volt,
      ~ Nyíregyháza – sok évig ők ‘pihetőpályán’ voltak, csak pár hónapja készül valami Nyíregyházán,
      ~ Pécs – ők most kaptak egy újabb ígéretet, tervezés stádiumában vannak, de még érdemi munka (kapavágás) nem történt.
      ~ Kecskemét – …
      … Stadionfejlesztést olyan csapatok önkormányzatainak adnak, akik tartósan NB-s bajnokságban szerepelnek.
      A fenti csapatok végig NB-s bajnokságban voltak, kivéve a pécsieket, akik 2015-2016-ban egy évig a megyében játszottak, de azonnal feljutottak. Ők is bizonyították éveken keresztül, hogy itt a helyük, így ott megindult valami, bár amíg nincs kész én nem lennék helyükben túlzottan optimista.
      Most, amikor a kormány támogatja a stadionfejlesztést ezeknek a csapatoknak most is ilyen nehéz az indulás ezen a téren. Mint tudjuk Kecskeméten KTE néven 3 évre megszűnt a foci, a KLC ‘hátszelén’ kerültünk vissza a foci térképére, és kaptuk vissza a KTE nevet. Pár évig bizonyítani kellett, hogy itt a helyünk, de most van egy nagy kérdés …

      Amíg támogatott rendszer mellett is ilyen nehezen indult el a beruházás mi lesz itt,
      ha a másik oldal nyer és mindent eltöröl, amit a korábbiak engedtek??
      _______________________________________________
      p.s.: Van és volt angol WC ezen az oldalon, de csak töredéke annak, ami a mai szabályok szerint ebben a kategóriában kellene. Állapotuk pedig …
      ~
      Büfé biztos kialakítható lenne valahol; megtöbbszörözhető, felújítható a WC-blokk is; a nézőtér betonozása is kijavítható, csak az a kérdés az, hogy szabad-e, kell-e erre most sok milliót kidobni, hiszen ha minden reményeink szerint alakul pár hónap múlva ez mind el lesz bontva.

  4. Amennyiben a várost érdekelné kicsit is ez a csapat, úgy 15-ben mellé állt volna s nem hagyta volna azt amit. Arról hogy a „túloldal” mit támogatna, mit nem arról pedig nincs tudomásunk mivel 12. Éve tartunk arra amerre, jelen esetben ebben a rekonstrukció témában (is) semerre.

  5. Véleményem szerint sajnos el kell felejteni Kecskeméten a stadionfejlesztést. Hiába vagyunk folyamatosan, kiemelkedően Fidesz-közeli megyeszékhely, ez semmit nem jelent a városnak. Elég csak megnézni a többi narancsváros fejlődését, és összevetni Kecskeméttel. Lehetséges hogy nem csak egyes lakosok érzik dilettánsnak a városvezetést, hanem a felsőbb kör is. Sajnálom nagyon, mert úgy érzem megérdemelnénk egy fejlett komplexumot amely nem csak a futballszerető nézők igényeit tudná kielégíteni.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.