Gyakran elhangzik a kérdés, találgatás, hogy közkedvelt néven ‘napos oldalnak’ nevezett, városközponthoz közelebb lévő lelátót miért nem nyitják ki, miért nem mehetnek be oda nézők? Próbáljunk erre választ keresni.

Szerencsére jól megy a szekere a csapatnak, egyre több a szurkoló és lennének hamarosan többen is, ha elférnénk a klubház felőli oldalon. Miért van lezárva a városi oldal?

Minden kérdésünkre választ ad az MLSZ Infrastruktúra Szabályzata, aminek minden klubnak meg kell felelnie. Ezt ide klikkelve tanulmányozhatjátok.

Három fontos feltételnek biztos nem tudunk eleget tenni jelenleg, aminek megoldása sok milliót felemésztene. OK, csináljuk meg. Reményeink szerint a következő 1-2 évben nagyobb szabású fejlesztés valósulhat meg, ezért nagy valószínűséggel a most felújításra szánt milliók kidobott pénz lenne.

Nézzük ezt majd részletesen, de előbb nézzük a három nagy problémát, hiányosságot:

Nézőtér állapota.
Az 59 éves betonépítmény nézőtéri burkolatának klubház felőli felújítása megtörtént, de a másik oldalon nagy munka lenne a betonburkolatot rendbe hozni, ami a Szabályzat nézőtérre vonatkozó részének negyedik pontjának nem felel meg jelenleg


Büfé
Épített büfét kell üzemeltetni minden nyitott a nézőtéri részen. Épített büfét, ami nem kitelepült bódé,
sőt KÖJÁL-engedélyeztetésileg még nem is olyan egyszerű, hogy például az egyik jegykiadóra rámondjuk, hogy az büfé. /NB2-es meccs A-E kategóriával rendelkező pályán rendezhető./


WC
Létszámarányos angol WC-t és kézmosási lehetőséget kell biztosítani, tehát pár TOI-TOI nem megoldás.
Ezen az oldalon háromezres befogadólétszámmal számolva jelentős számú angol WC-t kellene kialakítani, körülbelül annyit, mint amennyi most a klubház két oldalán van összesen.


Lehet, hogy van még több probléma is, de ezekről biztosan tudunk, vagyis tudnak akik az előző években oda jártunk szurkolni.
___________________________

A jövő évi választások függvényében két terv lehet talonban:

A. Az új kormány támogatja a stadionfelújításokat.
Ebben az esetben első lépésben még a nyáron befejeződhetne a strand felőli oldalon a nézőtér teljes lefedése, mert ez a másodosztály infrastrukturális feltétele. Ennek elkészítésére egy év haladékot kaptunk ami a következő bajnoki év elején lejár. Május végétől augusztus elejéig lehetőség lenne a pálya eltolására a klubház felé, alácsövezésére vízelvezetés, és fűthetőség szempontjából. Ez utóbbi másodosztályra még nem előírás, de … merjünk álmodni újra élvonalról, tehát a jövőnek építenénk. A pályaeltolás ha nem is készül el két hónap alatt három alatt elkészülhet, az első pár fordulóban felcserélnénk a pályaválasztói jogot, mint tették ezt páran most is. Harmadik lépésben a napos oldali lelátót el lehetne bontani, és a szolnokihoz hasonló mobilelemes betonszerkezetű lelátót lehetne kialakítani az ősz folyamán, amit egy év múlva birtokba is vehetnénk. Erre az új lelátóra a tető felhelyezése várhatna, míg NB1-es lesz a csapat.

B. Az új kormány NEM támogatja a stadionfelújításokat.
Ekkor egy minimál-terv lenne megvalósítható. Lehet, hogy másként (egyszerűbb kivitelben) valósulna meg a strand felőli nézőtér teljes lefedése. Ekkor lépne életbe az, hogy marad a futókör, marad a napos oldali lelátó és azt újítjuk fel, alakítjuk át a szabályoknak megfelelően. Itt jön képbe az, hogy miért nem bontjuk már el a túloldalt, ha nem számolunk vele. Szívünk szerint lebontanánk, modernizálnánk, előrelépnénk az A. terv irányába, de ennek megvalósíthatósága nem csak rajtunk múlik. Ha a rosszabb forgatókönyv valósulna meg akkor maradna a napos oldal, csak fel lenne újítva.

A fentieket látva ugye már nem is olyan egyszerű a kérdés, hogy kell egy tisztasági festés, vagy pár pottyantós, …


Nagyon bízunk benne, hogy az A. terv valósul meg a következő évben/években és akkor a napos oldali lelátóra fordított sok-sok millió forint kidobott pénz lenne.