Valószínű, hogy ezért nem volt nálunk eddig stadionfejlesztés


Sokan sok fórumban jelzik, nem értik, hogy már mindenhol megtörtént a stadionfejlesztés,
csak nálunk nem. Ennek oka az, hogy rosszkor voltunk rossz helyen!

Nézzük meg részletesen miről is van szó:

2014-ben a Nemzeti Bajnokságban szereplő csapatok önkormányzatai ígéretet kaptak arra, hogy az évtizedek óta fejlesztésre szoruló stadionok felújítására pénzt kapnak. Ennek megfelelően tervezgettünk mi is, és a 2014-2015-ös bajnoki évet pályaválasztói jogok megcserélésével zömében itthon kezdtük, hogy április 25 körül megkezdődhessen a stadionrekonstrukció a Széktóiban. Sajnos erre az időpontra az MLSZ kitalálta azt, hogy létszámbővítéssel 12 csapatosra alakítja az NB1-et, és négy olyan csapatot is eltávolít az élvonalból, akiknél a pályán elért eredményei alapján a következő évet is ott folytathatta volna. Három csapatnál a tulajdonos pénzügyi helyzetével, a licenckérelem anyagi hiányosságaival indokolta a kizárást (Győrben a Questor, Pécsen az Alexandra, Nálunk a Bertrans), Nyíregyháza pedig szerződés nem teljesítése miatt került erre a sorsra. A nyírségiek esetében utóbb kiderül, hogy jogosulatlanul lettek kizárva, de emiatt tudtommal nem kaptak a mai napig kártérítést.

A Győr-Nyíregyháza-Pécs-Kecskemét négyes kivételével a többi helyen az elmúlt években megtörtént a fejlesztés. Ezeken a helyeken azért nem, mert rosszkor voltunk rossz helyen. Az első két csapat élt a két osztállyal visszasorolt eséllyel, és NB3-ban folytatta a bajnokságot, de a Pécs a megyében, nálunk meg meg is szűnt KTE néven a foci, itt is megyei volt 3 évig a legmagasabb osztályban játszó csapat.

2015 júliusában húzták meg a vonalat, ahol NB-s csapat van ott fejlesztenek, oda adnak pénzt, mert ott annyi csapat és annyi játékos van, hogy így több ezer sportolót támogatnak azzal, hogy a mai kor igényeinek megfelelő környezetben játszhatnak, készülhetnek a meccsekre, de a megyei bajnokság amatőr csapatait nem támogatják.

A négy ‘kegyvesztett’ csapatot a kizárás különböző módon érintette:
– Győrben már korábban is olyan stadion volt, hogy onnan nem nagyon hiányzott a fejlesztési forrás, tudtommal a mai napig nem kaptak a számukra korábban ígért 800 millió forintból semmit.
– Nyíregyházán is kellett 5-6 év, mire elinduljon valami, pár hónapja kezdték meg a stadionépítést.
– Pécs a megyéig repült 2015-ben, 2016-ban visszakerült az NB3-ba, ahol négy évig meghatározó csapattá vált, most második éve az NB2-ben bizonyítja, hogy tartósan NB-s osztályra érett a csapat. Ezen okok miatt leporolta az MLSZ a pécsiek stadionfejlesztési ígéretét és elindulni látszik a pécsi projekt.
– Kecskeméten 2015 nyarán megszűnt KTE néven a foci, csak 3 évvel később tértünk vissza, amikor a KLC megnyerte a megyei bajnokságot és ezen az úton, névváltozással újra NB3-as a KTE. 3 év NB3 után első NB2-es évünkben dominálunk, joggal várhatjuk, hogy a pécsiekéhez hasonlóan Kecskeméten is elindul rövidesen valami. Viszont a Nyíregyháziak és a pécsiek példáját látva ehhez idő kell, reméljük már nem sok idő.

A nagyobb fejlesztésről írtam eddig, de mi van a kisebbnek látszó munkákkal?
Egyik leggyakrabban feltett kérdés a strand felőli letátó teljes lefedése, másik a napos oldal megnyitása.
Ez a két kérdés foglalkoztatja legjobban a szurkolókat. Az előbbi MLSZ előírás okán, utóbbi szurkolói igény lesz lassan, mert szerencsére olyan jól szerepel a csapat, hogy nem férünk ezen az oldalon, hiányozni fog a ‘napos oldal’.

Széktón nem csak a KTE, de a KLC is gyűjtögeti szorgalmasan a TAO-pénzeket a felújításhoz. Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy nagyon szétbontani egy építményt akkor szabad, ha biztosított annak reális befejezése is. Nem szeretjük a pártokat, de sajnos ha most mindent feltúrunk nem tudjuk sikerül-e befejezni, mi lesz itt jövő tavasszal: támogatják, segítik-e majd a megkezdett munkát, vagy ellehetetlenítik. A tető hiánya miatt szerintem nem kell aggódni, hiszen a Siófok közel három évtizede rendezi bajnokiját nem kellően fedett lelátóval, és a pécsiek második évüket kezdték lelátó nélküli pályán.
A napos oldalról. Ezen az oldalon azt hiszem nem csak a kiszolgálólétesítmények hiánya a probléma (wc, büfé), hanem az 59 éves beton több helyen annyira balesetveszélyes, hogy oda nézőt engedni nem szabad. Ezek felújítása kidobott pénz, ha (reményeink szerint) pár hónap múlva ezek úgyis elbontásra kerülnek, mert a korábban készített felújítási tervek közül valamelyik részben, vagy egészben megvalósul. Nem csak 2015 nyarán voltunk rosszkor, rossz helyen, hanem most is, de reméljük ebből végre jól jövünk majd ki.