Tippverseny #1.- Kezdődik a hetedik menet

forrás: iszolnok.hu
forrás: iszolnok.hu

Kezdődik a hetedik menet, ugyanis hetedik évünket kezdjük az élvonalban. Negyedik éve tippjátékunk is együtt indul a bajnoksággal, amire most is sok játékoskedvű tippelőt várunk.

Csapatunk eddigi év végi helyezései:
5. – 10. – 12.__5. – 7. – 10. _és ha ez a sor így folytatódik akkor a következő három év helyezései: 5. – 6. – 9.
Ki írná ezt alá előre örömmel? Ugye mindenki! 🙂

No de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk az első fordulót, benne Diogenes gondolatait, aki már nem először indítja az évet tippmagyarázatával:

Kedves lilaszívű szurkolótársak!

PingWin immár nem először, azzal tisztel meg, hogy rám bízza a bajnoki szezon első fordulójának beharangozóját. Először még azt hittem, hogy ez a tippelési tehetségemnek szól, de mára rájöttem, hogy azért engem választ, mert az első forduló valójában fejesugrás egy üres medencébe. Mindenesetre leírom a tippjeimet, amelyekhez annyit fűzök hozzá, hogy én nem a racionalitás, hanem az érzelmek alapján tippelek, így javaslom, hogy számszerű jóslataimat ne tekintsétek Nostrodamus jövendöléseinek, csupán egy 44 éve KTE-őrült szurkoló reményeinek. Szóval induljon a 2014-2015-ös fociszezon! Hajrá KTE! Hajrá LILÁK! Beharangozó és tippek…

 

Nyíregyháza – Debrecen
NyíregyházaSötét paci, hiszen feljutó, újonc csapatról van szó, ám nem rutintalanok az NB1-ben. Lifteznek az első és a másodosztály között. A szurkolótáboruk erős, mint általában a keleti végekről érkező csapatoknak. Csábi József vezetőedző izgalmas gárdát dirigál, Szécsi Márkkal, Lázár Bencével, Bajzát Péterrel, Koller Krisztiánnal… és Pekár Lacival. Felkészülési meccseik még nem túl acélosak, kikaptak a Mezőkövesdtől, viszont jó döntetleneket játszottak román elsőosztályú csapatokkal.
DebrecenMindent tudunk róluk… Jó játékosaik felsorolására nem vállalkozom, mert az egész keret igen acélos. Ha mégis kiemelnék néhány játékost, akkor az Novakovics, Buadla, Bódi, (nem a Guszti), Kulcsár, Seydi, Szakály, Zsidai és Morozov lenne… Pénzük van, lehetőségeik korlátlanok. A nyírségiek nem számíthatnak arra, hogy a DVSC elfárad a hétközi kupameccsen. Ami bosszant, hogy még a Dunába is vizet hordanak, tehát Polekszicset sem passzolták át nekünk.
Tippem: 1:3

 

Honvéd – Dunaújváros
Ha a Honvédra gondolok, akkor az „örök ígéret” szókapcsolat jut eszembe. Mint a gyerek, aki csillagász akart lenni, de csak holdkóros lett. Szóval a Honvéd jó csapat, de sosem jut el sehová. A keret nem rossz, sőt! Kemenes, Alcibiade, Ignjatovic, Holender, Keita, Traoré, Vécsei … hogy magyart is mondjak… Szóval a nevek alapján a Honvéd – már most kijelentem -, bajnokesélyes. Mindenkit megverhet – persze a KTE-n kívül.
DunaújvárosA másik újonc. Talán a gyengébb. Önértékelésükről annyit, hogy a felnőtt bérlet ára 3.500 Ft. A keretük gyengécske, de azért… Böőr Zoltán, Milinte Árpád, Petneházi Márk és kölcsönbe Szekeres Adrián a Videotontól. Szóval nem vásároltak be, de nincs is miből. (Mi sajnos ismerjük ezt az érzést.) Indulásnál azt mondanám, meg van az egyik kieső.
Tippem: 5:0

forrás: allprofilecovers.com
forrás: allprofilecovers.com

 

Videoton – Pápa
Videoton – Az egyik „nagyon nemszeretem” csapat. Pénzük: amennyi kell, nagynevű támogatójuk … hát az is van. Ezért aztán jó játékosuk is van tömegével. Gomes, Caneira, Calatayud, Paraiba, Nikolics, Vinícius, Oliveira, Gyurcsó, Mamadu, Brachi… hagyjuk is. A bajnokság fő esélyesei, hiszen Magyarországon vagyunk.
Pápa – Náluk se varrnak vastag cérnával. (Lám, milyen hasonlatokat tudok…) A vezetőedző Mátyus János lett, aki sok próbajátékost castingolt Végül sikerült összehozni egy kalandos csapatot: Sekour, Eszlátyi, Kenesei, Griffiths, Présinger, Csizmadia, Jagodics és persze a kihagyhatatlan Szűcs „Lalikirály”. Szóval így leírva nem rossz. Meglátjuk…
Tippem: 3:1

 

Pécs – MTK
Pécs – Véber György dirigálja a pécsi aranylábúakat, aki azt mondta, hogy a keret fásult, hiszen túledzette magát. Új igazolásaikból érdekes lehet Heffler, akit Véber kért a vezetőktől, valamint Frőlich, a maradó Pölöskey Péter, továbbá a védő, Causic. A régiekkel együtt a Pécs csapatát stabil bent maradónak gondolom, még ha az előkészületi meccseik hagytak is némi kívánnivalót maguk után. Azt hiszem, hogy az előző bajnokságban elért 7-10 helyük most is tartható lesz.
MTKAz MTK mindig felülmúlja azt, amit várunk tőle, talán az előző év kivétel volt, bár a 8. hely azért nekünk legyen mondva… Az előjelek kedvezőek, hiszen a felkészülés során verték a Szolnokot és a Tatabányát is. Visszahozták Hrepkát, megtartották Pölöskeit, Groppionit, Rodenbüchert, Vass Patrikot, Vass Ádámot, Torghellét, Kantát és a nagy öreget, Vukmirt. Az MTK hosszú évek óta most először építkezhetett az előző év keretéből. Ja, és ott van a csapat mögött a mágus: Garami József.
Tippem: 1:2

 

Haladás – Újpest
A Haladásnál a hangulatot nagyon lerontotta a személycserék mennyisége. A szurkolók szentségelnek és szidják a vezetést, hogy a jó játékosokat eladták, és másodosztályú erősítéseket hoztak. Egyes elkeseredett hangok már temetik a Haladást, pedig a helyzet nem ennyire gyalázatos a Rohonci úton. Halmosi hosszabbított, Farkas Márk is marad, ám Radó és Németh Márió helyzete még bizonytalan. Simon Ádámot pedig – a cikk írása közben érkező hír szerint -, már bukták is, mert a Videotonba távozott. Az érkezők a soproni csapattól jöttek, mert ott már nem tartottak rájuk igényt. Artner Tamás jó képet vág a dologhoz – mi mást is tehetne -, hogy 13 új játékost kell beépítenie a meglévők mellé.
ÚjpestNos, az Újpest a másik „nagy ígéret”, amely mindig ígéret marad… Én akkor voltam gyerek amikor az Újpest egymás után 7 évben bajnoki címet nyert, na de akkor még bosszankodtunk ha csak 3-4 góllal nyertek a lilák, hiszen öt-hat támadóval játszott a csapat. Nagy Laci, Fekete, Bene, Zámbó, Fazekas, Dunai II. Törőcsik … Hol van az már… Na, de nézzük a jelenkor valóságát: Az újpestnél jól sikerültek az igazolások. Felkészülési meccsen 1:1 lett a Videoton elleni izompróba. Közben megnyerték a „szupikupát”. Vignjevic edző rengeteg „c” betűsből gazdálkodhat: Stanisavljevic, Vasilievic, Sankovic, Suljic, Kosovic … és akkor még csak a középpályásokat említettük. Forró Gyula is hozzájuk távozott.
Tippem: 1:2

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

 

Kecskemét – Ferencváros
Nos, kint voltam minden felkészülési meccsen, sőt a csapatbemutatón is. Nyilván mindenkinek van megfelelő érzelemdús véleménye a KTE helyzetéről, esélyeiről, ezért nem szeretném elvenni senkinek a kedvét, de a bizakodását sem. A KTE vezetőedzője Bekő Balázs az előző szezonban kitűnően teljesített. (Számítsuk le a furcsa eredményeket.) A csapat védelme jól muzsikált, a középpálya nem volt rossz, a támadóink viszont a tavaszi lepkelehellet erejével tették a dolgukat. A felkészülési meccsek többségén a teljesítmény biztató volt. Hiszek Bekő Balázsnak annyira, hogy ismét bérletet vettem. A fiatalok jól muzsikáltak, az idősebbek hozták a kötelezőt. Tudjátok, mert sokszor leírtam már: Nekem két elvárásom van a csapattal szemben: 1.) Maradjunk NB1-esek. 2.) Verjük meg a Fradit. Nos, vasárnap az utóbbit már meg is teheti a csapat!
FTC – Itt a harmadik „nemszeretem” csapat. Ez nálam a lilák zsigeri és ösztönös irtózása a zöld-fehér színtől. A Ferencváros csapatának gyengécske kupaszereplése ne tévesszen meg senkit, bár kétségtelenül az én szívemet is megmelengette, hogy kapura lövésük sem volt Rijekában. Ettől függetlenül az FTC nagyon veszélyes ellenfél a mi fiatal csapatunknak. Remélem egy nehéz meccset játszanak itthon a Rijekával és megtépázott önbizalommal jönnek Széktóra. A csapatuk jó erőkből áll, de még nem mindig üzemelnek csapatként. Jó, hogy az első fordulóban találkozunk velük, mert attól tartok, hogy később nehezebb lenne.
Tippem: 3:1

 

Diósgyőr – Felcsút
Erős szurkolótábor, erős csapat és nagy fogadkozások. Ez jellemzi a Diósgyőr együttesét a szezonkezdet előtt. Az optimizmusra van is okuk, hiszen az előző szezonban az 5. helyen végeztek, a nemzetközi porondon továbbjutásra állnak, az igazolásaik jól sikerültek. Jó játékosuk akad bőven… Rados, Kádár, Okuka, Alves, Gosztonyi, Nikházi, Elek, Barczi, Bacsa, Grumic… és Antal Boti, meg Bori. Az edzőjük se rossz: Sivic.
Felcsút – A másik „memszeretem” csapat. A felkészülési meccseik felemásra sikeredtek. A Videoton levetett játékosaiból állnak össze, viszont tele a buksza, tehát pénzügyi gondjaik nincsenek. Benczés Miklós tehát gazdálkodhat NB1-es szintű játékosokkal és sok pénzzel egyaránt, ráadásul van egy új stadionjuk és néha szurkoló is jár arra a meccsek idején.
Tippem: 2:0

 

Paks – Győr
PaksA Paks nagyon rendben lévőnek tűnik. A Vasas elleni felkészülési meccsen csupán gól nélküli döntetlenre futotta, amit nem tartok meglepőnek, ugyanis a támadósor – Tökölivel -, nem túl határozott, a klub honlapja pedig csupán két csatárt jelöl… A védelem azonban jó erőkből áll, így várhatóan a „Paksi hapsik” a „kevés gólt kapni” – taktikáját választják az idény elején. A védelemben Éger és Fiola harckész, ám Szabó János úgy tűnik még nem egy sérülés után.
Győr – Horváth Ferenc vezetőedző jó csapatot irányíthat 2014-15-ben is. Elég ha Dinjar, Stanisic, Kronaveter, Martinez, Varga, Trajkovic, vagy Andric nevét említem, de Strestic, Kamber, vagy Koltai sem kevésbé fajsúlyos nevek az élvonalban. Igaz ez akkor is, ha a Göteborg súlyos pofonnal küldte haza a győrieket. Az NB1-ben ugyanis sok mindenre elég a Győr szervezettsége, míg az EL-ben ez kevés.
Tippem: 1:2

_____________________________

 

Egy kis segítség a tippeléshez:

_pont-szab_

A játékban bárki részt vehet, aki olyan meccsre adja le (- pontos végeredmény -) tippjét, amelyik még nem kezdődött el. A heti végeredmény a forduló utolsó meccse után 2-3 percen belül a tipp-poszt végére mindig felkerül. Keresd itt, vasárnap este.

A heti játékon kívül aki a fordulók legalább felében tippelt rész vesz az összesített versenyben is, ahol a megszerzett pontok átlaga alapján alakul ki a sorrend, tehát nem kerül így hátrányba az se aki pár fordulóból kimaradt. A befejezett fordulók eredményeit tartalmazó táblázat ennek a lapnak a jobb fölső sarkában a legalsó linken található meg.

 

Ismétlésként emlékezzünk vissza mi/hol látható majd a  heti eredménylistán (a minta az előző év utolsó játéka):

tipp30kieg_01 – a forduló sorszáma
_02 – ennyien tippeltek ebben a fordulóban
_03 – a meccs végeredménye
_04 – a heti játék sorrendje
_05 – ennyi alkalommal lett a forduló győztese
_06 – pontátlag, ha tippelt a fordulók felében
_07 – összesített helyezés, ha tippelt a fordulók felében
_08 – ennyi ponttal van lemaradva az élen állótól
_09 – ennyi fordulóban tippelt
_10 – maximális pontszáma, amit elért
_11 – zöld háttér és vékony szám = 2 pont irány eltalálásáért
_12 – zöld háttér és vastag szám = 3 pont irány + gólkülönbségért
_13 – zöld háttér és színes szám = 5 pont telitalálatért
_14 – heti összpontszám
_15 – heti helyezés
_16 – ennyi meccsnek találta el az irányát
_17 – ennyi telitalálata volt a fordulóban
_18 – a rendszeresen tippelők pontátlaga és száma
_19 – ennyi játékos találta teli az adott meccset
_20 – a tippelők átlagos száma
_21 – Ennyien tippeltek hazaira, döntetlenre, vendégre (zölddel kiemelve a nyerő tipp)
_22 – a tippelt gólátlag (ahol zöld ott a tippelők átlag jól tippeltek)

 

Egyszerűsített tippszelvény erre a hétre:

Nyíregyháza – DVSC
Honvéd    – Dunaújváros
Videoton – Pápa
Pécs – MTK
Haladás – Újpest
Kecskemét – Ferencváros
Diósgyőr – Puskás Akadémia
Paks – Győr

_________________

A heti játék eredményhirdetése:

tipp201401

 

30 hozzászólás “Tippverseny #1.- Kezdődik a hetedik menet” bejegyzéshez

  1. Nyíregyháza – DVSC 1-3
    Honvéd – Dunaújváros 3-0
    Videoton – Pápa 3-0
    Pécs – MTK 1-2
    Haladás – Újpest 0-2
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-0
    Paks – Győr 1-3

  2. Nyíregyháza – DVSC 1:2
    Honvéd – Dunaújváros 2:0
    Videoton – Pápa 2:0
    Pécs – MTK 0:0
    Haladás – Újpest 1:1
    Kecskemét – Ferencváros 1:0
    Diósgyőr – Puskás 2:0
    Paks – Győr 1:2

    1. Nyíregyháza – DVSC 1-2
      Honvéd – Dunaújváros 2-0
      Videoton – Pápa 2-0
      Pécs – MTK 1-1
      Haladás – Újpest 1-1
      Kecskemét – Ferencváros2-1
      Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-0
      Paks – Győr 0-1

  3. Nyíregyháza – DVSC 1-2
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 3-1
    Pécs – MTK 0-0
    Haladás – Újpest 1-1
    Kecskemét – Ferencváros 0-0
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-1
    Paks – Győr 0-2
    _________________

  4. Nyíregyháza-DVSC 1:2
    Honvéd – Dunaújváros 1:0
    Videoton – Pápa 3:1
    Pécs – MTK 0:1
    Haladás – Újpest 1:2
    Kecskemét – Ferencváros 1:1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 3:1
    Paks – Győr 1:3

  5. Nyíregyháza – DVSC 1 :1
    Honvéd – Dunaújváros 3:0
    Videoton – Pápa 4:1
    Pécs – MTK 2:2
    Haladás – Újpest 1:0
    Kecskemét – Ferencváros 1:1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2:1
    Paks – Győr 0:0

  6. Előzetesen annyit, hogy Diogenes mester minden tippjével kiegyeznek, már csak azért is, mert akkor mi (Kispest) vezetnénk a tabellát 😀 De sajnos azt hiszem, hogy túlértékeli a keretet és a csapatot. Például Botka Endi átpasszolását is sajnálom, de ha már valahová kellett, akkor azt kívánom, játsszon a KTE-nál kiváló szezont – meglátjátok, nem jártok rosszul vele!

    Nyíregyháza – DVSC 2:2
    Honvéd – Dunaújváros 2:1
    Videoton – Pápa 2:0
    Pécs – MTK 1:1
    Haladás – Újpest 1:1
    Kecskemét – Ferencváros 2:2
    Diósgyőr – Felcsút 3:0
    Paks – Győr 1:2

  7. Nyíregyháza – DVSC 0:2
    Honvéd – Dunaújváros 3:0
    Videoton – Pápa 2:1
    Pécs – MTK 1:1
    Haladás – Újpest 1:1
    Kecskemét – Ferencváros 1:1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 3:1
    Paks – Győr 0:2

  8. Nyíregyháza – DVSC 2-2
    Honvéd – Dunaújváros 1-0
    Videoton – Pápa 3-1
    Pécs – MTK 1-2
    Haladás – Újpest 2-2
    Kecskemét – Ferencváros 1-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-1
    Paks – Győr 0-1

  9. Nyíregyháza – DVSC 2- 1
    Honvéd – Dunaújváros 1- 1
    Videoton – Pápa 4- 0
    Pécs – MTK 1- 1
    Haladás – Újpest 2- 1
    Kecskemét – Ferencváros 1- 1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2- 1
    Paks – Győr 0- 3

  10. Nyiregyhåza – Debrecen 1-1
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 2-1
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 1-2
    KTE – Fradi 1-0
    Diósgyőr – Puskás 2-0
    Paks – Győr 0-3

  11. Nyíregyháza – DVSC 0-3
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 1-3
    Haladás – Újpest 1-1
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-0
    Paks – Győr 1-2

  12. Ha a tippversenyt meg szeretném nyerni, akkor erre a fordulóra nem szabadna tippelni. Az 1. fordulóból nem lehet jól kijönni. De mert ez játék, hát íme:
    Nyíregyháza – DVSC 0:0 (A két újonc közül talán ők erősítettek jobban. A bajnok ellen persze esélytelenek, de amelyik újonc benn akar maradni, annak az első meccsen minimum pontot kell szereznie.)
    Honvéd – Dunaújváros 2:0 (Én a Honvédot egy masszív társulatnak gondolom, a Dunaújvárost meg kiesőjelöltnek.)
    Videoton – Pápa 5:0 (A Pápát az isten sem menti meg a zakótól.)
    Pécs – MTK 1:1 (Mit t’om én…)
    Haladás – Újpest 2:2 (A Hali meggyengült. De otthon van.)
    Kecskemét – Ferencváros 1:1 (Reménykedem egy tisztességes kezdésben.)
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 3:1 (Szivics, a Mágus.)
    Paks – Győr 0:0 (Megszenvednek azért az 1-1 pontért. Remélem. 🙂 )

    1. „Az 1. fordulóból nem lehet jól kijönni. ” Én is azt hittem, de nem így van! Egy éve a tippelők 71 százaléka az átlagnál magasabb pontot ért el a nyitófordulóban! (Igaz két éve csak 31 százalékuk.)

  13. Nyíregyháza – DVSC 1-2
    Honvéd – Dunaújváros 1-1
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 2-2
    Haladás – Újpest 2-1
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2*1
    Paks – Győr 1-2

  14. Nyíregyháza – DVSC 1-2
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 3-0
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 0-1
    Kecskemét – Ferencváros 1-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-0
    Paks – Győr 1-2

  15. Nyíregyháza – DVSC 1-2
    Honvéd – Dunaújváros 1-2
    Videoton – Pápa 2-1
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 2-1
    Kecskemét – Ferencváros 1-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-0
    Paks – Győr 1-3

  16. Nyíregyháza – DVSC 0-1
    Honvéd – Dunaújváros 0-2
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 1-0
    Kecskemét – Ferencváros 0-0
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-1
    Paks – Győr 1-1

  17. Nyíregyháza – DVSC 1-1
    Honvéd – Dunaújváros 0-0
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 2-1
    Haladás – Újpest 1-1
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-1
    Paks – Győr 0-2

  18. Nyíregyháza – DVSC 0-2
    Honvéd – Dunaújváros 3-0
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 1-2
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-0
    Paks – Győr 1-2

  19. Nyíregyháza – DVSC 0-2
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 2-1
    Pécs – MTK 1-2
    Haladás – Újpest 1-1
    Kecskemét – Ferencváros 1-2
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 1-1
    Paks – Győr 0-1

  20. Nyiregyháza-DVSC 1-3 Honvéd-Dunaújváros 2-0 Videoton-Pápa 2-0 Pécs-MTK 0-1 Haladás-Újpest 0-0 KTE-FTC 1-0 DVTK- Puskás 1-1 Paks-Győr 1-2

  21. Nyíregyháza – DVSC 1-1
    Honvéd – Dunaújváros 2-1
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 1-2
    Haladás – Újpest 1-0
    Kecskemét – Ferencváros 1-2
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 3-0
    Paks – Győr 2-0

  22. Sajnos Vukasovic nem játszhat nálunk, mert a Felcsút ellen kiállították. 🙁

  23. Nyíregyháza – DVSC: 2-2
    Honvéd – Dunaújváros: 2-1
    Videoton – Pápa: 3-0
    Pécs – MTK: 1-2
    Haladás – Újpest: 1-1
    Kecskemét – Ferencváros: 1-0
    Diósgyőr – Puskás Akadémia: 2-1
    Paks – Győr: 1-3

  24. gedam tippjei:
    Nyíregyháza – DVSC 1-2
    Honvéd – Dunaújváros 2-0
    Videoton – Pápa 3-0
    Pécs – MTK 1-1
    Haladás – Újpest 1-1
    Kecskemét – Ferencváros 2-1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 2-1
    Paks – Győr 1-2

  25. sznot további tippjei:


    Honvéd – Dunaújváros 2:1
    Videoton – Pápa 3:0
    Pécs – MTK 1:0
    Haladás – Újpest 1:0
    Kecskemét – Ferencváros 0:1
    Diósgyőr – Puskás Akadémia 3:0
    Paks – Győr 1:1

  26. Nyíregyháza – Debrecen (már elment)
    Honvéd – Dunaújváros 1-0
    Videoton – Pápa 2-0
    Pécs – MTK 1-2
    Haladás – Újpest 1-2
    Kecskemét – FTC 0-2
    Diósgyőr – Felcsút 1-1
    Paks – Győr 0-1

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.